10 минути физическа активност на ден за по-добро здраве и стройна фигура

2013-01-13 14:09:00
10 минути физическа активност на ден за по-добро здраве и стройна фигура
Снимка: sxc.hu

10 минути умерена до интензивна физическа активност всеки ден са също толкова полезни за здравето и фигурата, колкото часовете, прекарани във фитнес залата, сочат резултатите от скорошно американско изследване, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

 

За да стигнат до това заключение, специалисти от Бостънския университет провели експеримент с участието на 2109 мъже и жени на различна възраст, повече от половината от които страдали от наднормено тегло. Всички участници в изследването трябвало да носят постоянно със себе си акселерометър, който измерва физическата им активност.

 

Оказало се, че тези, които поне по 10 минути на ден се отдават на сравнително по-интензивна физическа дейност, имат по-нисък индекс на телесна маса и по-нисък холестерол в сравнение с останалите. Освен това при тях се наблюдавал и по-нисък риск от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

 

Почистването на дома, ходенето пеша до спирката и изкачването на стълбите са подходящи дейности, предлагащи ви умерена физическа активност. Ако пък можете да отделяте време за джогинг или каране на колело, би било още по-добре. Учените съветват – никога не пренебрегвайте дори най-малката възможност да се раздвижите, все пак „малко” е по-добре от „нищо”.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия