Не си угаждайте, ако искате да живеете дълго

2013-01-04 11:20:00
Не си угаждайте, ако искате да живеете дълго
Снимка: Dreamstime

Някои хора живеят, за да си угаждат. Те не осъзнават, че по този начин скъсяват живота си и няма да имат възможност да се радват на внуци. Но нали живеем, за да се чувстваме добре и да си доставяме удоволствия? Всичко е полезно, стига да е в границите на разумното.

 

Вижте кои лоши навици трябва да избягвате, ако искате да живеете максимално дълго:

 

Пушенето на цигари - всеки знае, че тютюнопушенето е вредно, но и всеки си казва „На мен няма да ми се случи нищо лошо, това са само митове“. Според учените, обаче, пушенето на две цигари дневно скъсява живота ви с по 30 минути.

 

 

Наднорменото тегло – хората знаят, че затлъстяването създава сериозни здравословни проблеми, но дори 11 килограма свръх тегло ви вреди и скъсява живота ви с около половин час.

 

Прекомерното гледане на телевизия – няма нищо лошо да се информирате от новините за случващото се по света и у нас или да гледате любимия си сериал, но не прекалявайте с гледането на телевизия. Ще скъсите живота си с 30 минути, ако прекарвате пред малкия екран повече от два часа дневно.

 

Консумирането на алкохол в големи количества - специалистите препоръчват да се консумират 1-2 чаши неконцентриран алкохол на ден. Допълнителните алкохолни напитки, обаче, скъсяват живота ви с половин час. Затова не прекалявайте!

 

Ежедневната консумация на порция червено месо – може да ядете червено месо, но не го правете всеки ден. Ежедневната му употреба води до повишаване риска от ракови заболявания, сърдечни проблеми и др. Това може да доведе до ранна смърт.

 

Може би, тези навици ви изглеждат безобидни, но според специалистите те отнемат ценни минути от човешкия живот. Както има неща, които скъсяват живота ни, така има и такива, които прибавят време към него. Вижте кои са те:

 

Спортуването – хубаво е човек да тренира и да се раздвижва. 20 минути умерен спорт всеки ден добавя по 60 минути живот на ден.

 

Консумацията на плодове и зеленчуци - „Зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте“ - знаете тази детска песничка, нали? Плодовете и зеленчуците са изключително полезни за организма и добавят около 120 минути живот на ден.

 

Снимка: sxc.hu

 

Консумацията на една алкохолна напитка дневно – както вече споменахме, алкохолът е полезен, стига да е в границите на нормалното. Пийте по една чашка дневно неконцентриран алкохол и ще добавите към живота си около 30 минути на ден.

 

Много е важно човек да се научи да живее балансирано. Разбира се, че няма как да нямате пороци, но все пак трябва да не прекалявате и да компенсирате употребата на цигари, например, с нещо полезно като спорта. Един живот живеем, нека си доставя удоволствия, но и нека мислим за здравето и бъдещето си.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
magneticfields
преди 11 години

"-Докторе ще живея ли дълго?-Пушите ли?-Не.Пиете ли?-Не.-По жени ходите ли?-Не.-Че за какво тогава ви е притрябвало да живеете дълго?" Един живот живееш, изживей го така както искаш. Живей живота си ден за ден, защото всеки ден може да ти е последен.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия