Затлъстяването, което се наблюдава при все повече хора в световен мащаб, може да се дължи не на вредните хранителни навици и липсата на физическа активност, а на специфична чревна бактерия, сигнализират китайски учени, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

 

За да стигнат до това заключение, специалисти от Шанхайския университет провели експеримент с участието на специална порода лабораторни мишки, които били създадени така, че да не могат да надебеляват.

 

За определен период от време всички гризачи били подложени на високомазнинна диета и липса на физическа активност. Това обаче по никакъв начин не повлияло на натрупването на мазнини в тялото им.

 

След това, в продължение на 10 седмици, всеки ден лабораторните мишки били инжектирани със специфичен вид ентеробактерия, която може да се открие в червата на някои хора. За кратко време гризачите започнали сериозно да затлъстяват.

 

Учените все още не са открили по какъв начин може да се противодейства на тази бактерия, но са категорични, че именно тя стои в основата на проблемите с килограмите на милиони хора.

Автор: Илиана