Прекарването на едва 20 минути на ден в играене на видеоигри с насилие води до агресивно поведение, сочат резултатите от изследване на американски учени, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

 

За да стигнат до това заключение, специалисти от щатския университет в Охайо провели експеримент с участието на 70 студенти. Едната половина от тях трябвало да играят игри с насилие по 20 минути на ден в продължение на три дни, а  другите – нормални игри без насилие за същия период от време.

 

Всеки ден участниците в експеримента получавали по една задача, представляваща началото на история, която те трябвало да довършат, предполагайки какво би било поведението на главния герой, участващ в разказа. Така например една от хипотетичните случки се отнасяла до човек, в чийто автомобил някой по невнимание се е забил.

 

Оказало се, че студентите, играещи игри с насилие, с всеки следващ ден започват да дават като отговор все по-агресивни реакции в посочените ситуации. При участниците в експеримента, играещи игри без насилие, не се наблюдавала подобна тенденция.

 

„Искахме да установим какви са ефектите в дългосрочен план от играенето на игри, пълни с насилие, тъй като много млади хора в наши дни редовно го правят. Оказа се, че игрите с насилие са като цигарите – една цигара едва ли ще доведе до рак на белите дробове, но продължителното пушене в продължение на години сериозно увеличава риска. По същия начин игрите с насилие имат кумулативен ефект, водещ до стимулиране на агресивното поведение”, коментират авторите на експеримента.

Автор: Илиана