Ставаме ли по-свежи и тонизирани след употребата на енергийни напитки?

2012-12-17 17:10:00
Ставаме ли по-свежи и тонизирани след употребата на енергийни напитки?
Снимка: Dreamstime

Когато тийнейджърите се почувстват уморени, те посягат основно към енергийните напитки, надявайки се, че по този начин ще станат по-бодри и жизнени. Но дали наистина тези напитки ни тонизират?

 

Наскоро направено проучване показва, че единствената полезна съставка в тях е кофеинът.

 

Учените установили, че няма доказателства, че съставките таурин, жен-шен и гуарана стимулират производителността. Малко са фактите в подкрепата на твърденията, че съставките в енергийните напитки допринасят за повишаване на физическите или когнитивните функции.

 

 

Резултатите от редица проучвания показват, че в енергийните напитки има до 14 пъти повече кофеин, отколкото в други безалкохолни. Подобни нива са токсични, твърдят експертитe.

 

Редовната употреба на енергийни напитки увеличава сърдечната честота, повишава артериалното налягане и води до нарушаване на съня.

 

Децата, които пият енергийни напитки, са изложени на риск от напълняване, защото не се движат достатъчно, за да изгорят допълнително приетите калории. В един кен енергийна напитка има около 250 калории.

 

Поради вредното въздействие на напитките върху подрастващите и тийнейджърите, в България се въведоха законодателни мерки, които ограничават продажбата им на непълнолетни лица на територията на детски градини, училища, общежития и лечебни заведения.

 

Децата трябва да приемат повече вода и да консумират достатъчно плодове всеки ден.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
qhnalametlata
преди 11 години

Кофеинът бил полезна съставка!!!Виж, това е интереснооо...

FunkyPie
преди 11 години

nononononono


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия