Непопулярните тийнейджъри - с по-голям шанс да пропушат

2012-11-27 21:32:00
Непопулярните тийнейджъри - с по-голям шанс да пропушат
Снимка: sxc.hu

Въпреки че американските филми представят предимно популярните ученици като пушачи, оказва се, че непопулярните всъщност са тези, които с най-голяма вероятност придобиват този вреден навик, пише в. “Daily Mail”, позовавайки се на резултатите от шведско проучване.

 

За да стигнат до това заключение, специалисти от Стокхолмския университет проследили 15 000 души от тийнейджърските им години до зрелостта.

 

 

Наблюденията над една част от участниците включвали две интервюта след навършването съответно на 13 и на 32 години. В първото интервю тогавашните младежи трябвало да оценят своя собствен статус в училище. Във второто, провело се 19 години по-късно, същите тези хора трябвало да коментират вредните си навици. Именно тук била открита силна връзка между възприемането на един човек като непопулярен в училище и склонността му да пропуши.

 

Втората част от изследването не разчитала на самоопределянето на участниците в младежките им години, а на мнението на съучениците им за тях. Отново се оказало, че онези, които били възприемани като по-непопулярни от останалите, били по-склонни да посегнат към цигарите.

 

Според учените съществуват няколко причини, които могат да обяснят наблюдаваното явление. На първо място те считат, че тийнейджърите, които не се радват на особена популярност сред връстниците си, развиват ниска самооценка и ниско самоуважение, които резултират във воденето на по-нездравословен начин на живот. Друг фактор може да е желанието на младежите да станат „по-готини”, като за целта решават, че трябва да пропушат.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
LauraGT
преди 11 години

Аз мисля, че зависи от възпитанието вкъщи. :) Не съм съгласна с коментара преди мен.

magneticfields
преди 11 години

А замисляте ли се защо? Защото в днешно време пушенето те прави звезда! Ето защо. Днес да видиш 12 годишно хлапе налапало цигарата е съвсем нормална гледка. Ето докъде ни докарва чалгата, Биг Брадър и още много такива....


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия