Няколко вредни навика, заради които пълнеем

2012-11-26 15:03:00
Няколко вредни навика, заради които пълнеем
Снимка: Dreamstime

С настъпването на есенно-зимния период е нормално да качим 2-3 килограма, все пак трябва да има с какво да се топлим, когато навън е под нулата. Но това е една шеговита причина, поради която трупате килограми. Всъщност истинските причини са по-малкото тренировки, по тежката храна, която консумираме и няколко вредни навика, благодарение на които напълняваме. Вижте кои са те:

 

 

Не спим достатъчно – наскоро направено проучване показва, че хората, които спят по-малко от 6 часа и повече от 8, са предразположени към натрупване на излишни килограми. Затова се постарайте да спите средно по 7 часа. Липсата на достатъчно сън и прекомерното спане води до излишни здравословни проблеми.

 

Ядем набързо – хапването на крак е доста вредно, но и бързото ядене – също. Специалистите съветват да се храним бавно и да дъвчем внимателно. Добре сдъвканата храна ще бъде поета от стомаха и по-лесно преработена от тялото, без да го затруднява излишно и да се натрупва там, където най-малко искаме.

 

Не се храним редовно – повечето хора се заблуждават, че като прескачат някоя ядене и ще успеят да отслабнат. Напротив, става точно обратното – по този начин се забавя метаболизма, организмът се затруднява да изгори калориите и си прави запаси от мазнини. Затова е по-добре да се храните често, но по малко.

 

Консумираме бял хляб – някои хора просто не могат да се откажат от хляба. Вместо да се затормозявате и да не ви е вкусно, докато се храните, просто заменете белия хляб с пълнозърнест или черен. Така ще приемате по-малко калории и в същото време ще се храните здравословно.

 

Снимка: sxc.hu

 

Постоянно сме на диета – когато човек има да сваля излишни килограми, няма лошо да ограничи хапването и да увеличи спортните занимания. Но е хубаво да не се хвърляте от диета на диета и при възможност да се консултирате с хранителен специалист, преди да започнете поредната диета.

 

Хапваме, когато не сме в настроение – когато човек е под стрес или не яде, или си хапва доста и то предимно калорични неща. Именно това е причината хората, които работят в нездравословна работна среда, постоянно да консумират калорични храни и напитки. По този начин те се успокояват и си доставят някакво удоволствие. Хубаво е човек да умее да контролира емоциите си и да не прекалява с яденето, когато е ядосан.

 

Снимка: Dreamstime

 

Гледаме прекалено много телевизия – когато човек си е у дома и е на топло, седнал е пред телевизора или се е разположил удобно на дивана, той иска да си похапне нещо въглехидратно и висококалорично – чипс, вафли, солети, шоколад и т.н. Ако наистина ви се яде в този момент, хапнете нещо дребно, но нека не е калорично – кисело мляко с плодове, морков, шепа ядки и т.н.

 

Не пием достатъчно вода – голяма част от хората не пият достатъчно вода. Те чакат да им пресъхне устата и чак тогава се усещат, че не са пили никакви течности от няколко часа. Постарайте се да си създадете навика да пиете редовно вода, защото по този начин няма да се дехидратирате, а храната в стомаха ви ще се преработва значително по-лесно.

 

Ядем късно вечер – най-добре е вечерята ви да бъде към 18-19 часа. Колкото по-късно става, толкова по-забавени са функциите на организма ви. Затова се научете да вечеряте по-рано и ако огладнеете след този час, заситете глада си с някакъв нискокалоричен плод или чаша чай без захар.

 

Снимка: Dreamstime

 

Хапваме повече, отколкото сме гладни – доста хора си слагат по-голяма порция, отколкото им е необходима. По-добре си сложете по-малко храна, отколкото си мислите, че ще изядете. Често се наяждаме още с половината порция, но понеже ядем бързо и сме лакоми, не осъзнаваме, че това количество ни е достатъчно и вече сме сити. Хранете се бавно, за да има време мозъкът ви да осъзнае, че сте се нахранили и да ви изпрати сигнал да спрете да ядете.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
FuckingFreak
преди 11 години

Поредната тема с обяснения защо хората са дебели. Не разбрахте ли, че липсата на движение и лошата храна ви прави такива - не телевизията, не защото не се яде редовно и бързо и не защото се пие малко вода. Само оправдания се намират, ама не и воля за промяна. :)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия