Интересите на тийнейджърите – определящи за склонността им към депресия

2012-11-23 20:00:00
Интересите на тийнейджърите – определящи за склонността им към депресия
Снимка: sxc.hu

Интересите на тийнейджърите могат да се окажат определящи за склонността им към депресия, смятат американски учени, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

За да стигнат до това заключение, специалисти от Бостънския университет проучили данните за извънкласните дейности на 2000 ученици през 2002, 2004, 2006, 2008 и 2010 г., включващи уроци по пеене, свирене на различни музикални инструменти, изобразително изкуство, живопис, актьорско майсторство, различни видове спорт.

 

 

Едновременно с това участниците в експеримента трябвало редовно да попълват въпросници, проектирани така, че да установят наличието на депресивни признаци като липса на апетит, затруднена концентрация, лошо настроение, липса на енергия и мотивация, неспокоен сън и чувство за тъга.

 

Оказало се, че тийнейджърите, които се занимават с изкуства – музика, драматургия, рисуване, са по-склонни към депресия в сравнение с връстниците си, които нямат никакви странични интереси извън училище. Учените установили също така, че спортуващите младежи са тези, които в най-малка степен са застрашени от изпадането в депресивни състояния.

 

Специалистите все още нямат категорично обяснение на наблюдаваните зависимости. Те обаче смятат, че една от основните причини за по-лошото психическо здраве на артистичните тийнейджъри може да е свързана със способността им да възприемат повече информация от заобикалящата ги среда. Известно е, че опитите на човешкото същество да се „справи” с прекалено много когнитивни стимули често води до стрес и депресия.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
BloodyDreamer
преди 11 години

До Brook: По принцип е факт, че хората, които се занимават с изкуство, са по-чувствителни и по-лесно се поддават на такива емоции. Аз ходя на пиано, рисуване, китара и пеене (ходила съм и на литературно творчество, както и на актьорско майсторство) и общо взето на квото се сетите, свързано с изкуство съм ходила. Не мога да кажа, че съм депресирана, макар че съм под доста стрес, но съм изключително чувствителен човек и много често изпадам в крайности - или съм супер весела и всичко ми е хубаво, или съм много ядосана, или нямам желание за нищо, или целия свят ми е черен и за всяко нещо мога да ревна... И не, не съм единствената, на няколко пъти съм говорила с госпожата ми по рисуване и тя точно това ми каза - забелязала е, че децата, които ходят при нея на уроци, понякога изпадат в такива крайности. И според мен чувствителността не идва с изкуството, а е точно обратното. За да се занимаваш с изкуство, трябва да имаш голямо въображение и да можеш понякога да се изолираш в свой собствен свят. А и когато се насъберат много емоции, те трябва да излязат по някакъв начин (чрез изкуство)... Така че резултатите са си съвсем валидни. Друг е въпросът, че са формулирани изключително глупаво...

Brook
преди 11 години

Ами не съм съгласна с това твърдение на учините всичко е доста субективно.според мен всеки е предласположен към стрес не само този тип младежи но също така бих казала че и спортистите хора които се занимават с някакъв спорт не за приятно занимание а за нещо повече под напрежение са тъй като всички имат големи очаквания зстрахува се от провал и да не ги разочорова и прочие и прочие и в дадент момент се депресира особено ако не е изпълнил очакванията и има свръх амбициозен родител който ще му натяква провала ще изпадне в депресия така че това откритие не го приемам за вярно абсурдно е да се дели на спортисти на ученици или човек който рисува играе или нещ о друго тъжната истина е че почти всеки е изпадал в депресия през живота си което е наистина плашещо.А тези проучвания ми се струват не само нелепи а и направо подозрителни чудят се как да промият главата на хората вече само лъжат или казват полуистини.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия