Продължителното седене уврежда здравето, дори при редовно спортуване, смятат американски учени, цитирани от HealthDay News.

 

За да стигнат до това заключение, специалистите от Калифорнийския университет в Сан Диего провели изследване с участието на 500 американци. Всички те били подложени на компютърна томография за регистриране на нивата на различните видове мазнини (подкожна мастна тъкан, висцерална мастна тъкан, интрамускулна мазнина, вътрегръдна мазнина и перикардна мазнина) в тялото им. След това участниците в проучването трябвало да отговарят на въпроси, свързани с физическата им активност.

 

 

След внимателното сравняване на резултатите учените установили, че продължителното седене (над 8 часа на ден) се свързва с по-големи количества мазнини около сърцето. Подобен проблем се наблюдавал дори при хората, които въпреки че прекарват дълго време в офиса или на дивана вкъщи, все пак се стараят и да спортуват редовно.

 

Всеизвестно е, че перикардната мазнина е силно свързана с различните сърдечно-съдови заболявания. Тя води до нарушаване на сърдечните функции и запушване на артериите. Ето защо продължителното седене на едно място се оказва изключително вредно за здравето, а ефектите, които то предизвиква, не могат да бъдат неутрализиран с редовни физически упражнения.

 

Учените не успели да открият подобна неприятна зависимост между продължителното седене, спортуването и останалите видове мазнини, които изглежда все пак се повлияват от физическата активност.

Автор: Илиана