Пушенето в тийнейджърска възраст увеличава риска от ранна смърт

2016-11-10 17:00:00
Пушенето в тийнейджърска възраст увеличава риска от ранна смърт
Снимка: sxc.hu

Пушенето в тийнейджърска възраст увеличава значително риска от ранна смърт, сочат резултатите от проучване на специалисти от Лондонския университетски колеж, предава Ройтерс.

 

 

Сравнявайки данните на 28 000 мъже и 10 000 жени, учените установили, че за половината от пушачите, стартирали вредния си навик като тийнейджъри, смъртта настъпва средно на 53 години – възраст, която е много по-ниска от средната продължителност на живота в развитите страни.

 

Резултатите от проучването също така сочат, че мъжете, продължаващи да пушат цял живот, са два пъти по-застрашени от преждевременна смърт в сравнение с онези, които никога не са се докосвали до цигарите. При представителите на силния пол, имали вредния навик само в тийнейджърските си години, но отказали го после, шансът за ранна смърт е с 29% по-висок от този при непушачите.

 

Вредите от тютюнопушенето се свързват най-вече с повишаване на риска от развитието на рак и сърдечни заболявания. Положителната новина обаче е, че този риск може да бъде значително намален, ако спрете цигарите – колкото по-рано, толкова по-добре.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
watergirlblue
преди 11 години

you don't say...

yakuza_
преди 11 години

Като гледам какви *** са днешните младежи, това е една добра новина !

Incadeptus
преди 11 години

super


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия