Наистина ли искате да отслабнете? Закусвайте!

2012-10-17 15:59:00
Наистина ли искате да отслабнете? Закусвайте!
Снимка: Dreamstime

Повечето хора са на мнение, че колкото по-малко хапват, толкова по-бързо и лесно ще отслабнат. Ако наистина искате да се отървете от излишните килограми, хубаво е да промените начина си на мислене. Не се отказвайте от закуската си, защото хората, които я пропускат, дебелеят повече, пише в. „Дейли мейл“.

 

 

Според специалистите прескачането на хранене /без значение дали става въпрос за закуска, обяд или вечеря/ влияе на мозъка и по този начин той променя начина, по който разпознава храната. За него висококалоричните изделия като пасти, торти, сладки и т.н. стават по-изкушаващи и именно това е причината да не спирате да мислите за любимото си парче торта.

 

Хората, които не закусват, ядат повече на обяд и постоянно си мислят за сладки и мазни храни. А ако не успеем да устоим на изкушението и си купим нещо от така желаните храни, то със сигурност с времето ще започнем да трупаме излишни килограми. Нормално е човек понякога да си позволява баничка, но ако това е ежедневие, не се учудвайте, че дрехите ви започват да ви стават малки.

 

Учените решили да направят експеримент. Те събрали доброволци, които трябвало да класират по изкушение различни храни – от нискокалорични салати до висококалорични пасти, шоколади, хамбургери и т.н. Тестовете били проведени два пъти – веднъж на гладно и още веднъж след закуска. След това на обяд на доброволците им било позволено да ядат колкото искат.

 

Резултатите показват, че тези, които не са закусвали, приели 250 калории повече на обяд и посочили по-висококалоричните продукти като по-изкушаващи за тях.

 

Според специалистите, когато пропуснем закуската, стомахът отделя хормони, които въздействат на орбиталната част на фронталния кортекс. Той подава сигнали за глад за сладкиши и мазни храни, които са полезни за оцеляване в периоди на глад и лишения. Когато обаче не сме поставени в такива обстоятелствата, консумацията на тези храни води до натрупването на излишни килограми.

 

Снимка: Dreamstime

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия