Искате да видите дали сте здрави? Направете си няколко теста у дома

2012-10-16 14:56:00
Искате да видите дали сте здрави? Направете си няколко теста у дома
Снимка: Dreamstime

Всички знаем, че трябва да ходим на профилактични прегледи поне веднъж годишно. Българите обаче отиват на лекар, чак когато е наистина наложително. Преди това те смятат, че са здрави или поне не чак толкова болни, че да се занимават с направления, изследвания, лекари и т.н.

 

Ако не обичате да ходите по болници, но все пак се интересувате от здравето си, може да си направите няколко домашни теста, които ще покажат горе-долу какво е здравословното ви състояние. Не забравяйте обаче, че това НЕ е алтернатива на нормалните прегледи.

 

Вижте няколко наистина добри домашни теста:

 

За да проверите състоянието на червата си, трябва да консумирате сладка царевица. Знаете ли, че човешкият организъм не може да усвои жълтата й обвивка? Това ще ви помогне да разберете дали червата ви функционират нормално или не. Ако до 48 часа забележите обвивката в изпражненията си, значи всичко е нормално. Минат ли обаче 2 дни, то явно червата ви работят по-мудно от нормалното и е хубаво да се прегледате.

 

 

Ако имате съмнение, че хормоните ви не са в норма, направете си следния тест у дома – вземете лист хартия, поставете го върху ръката си и разперете пръсти. Забележите ли трептене, отидете и си направете кръвни тестове, защото може да имате хиперфункция на щитовидната жлеза и това да е една от причините да не може да се отървете от излишните килограми.

 

Четирима от всеки петима души поне веднъж се е оплаквал от болки в гърба. Проверете здравословното си състояние, като изправите и след това се наведете назад, колкото можете. Напрежението ще създаде по-близък костен контакт и ще причини болка.

 

За да проверите състоянието на дробовете си трябва да отделите 2 минути. Качвайте и слизайте по стълби с нормално към бързо темпо и говорете с някого по телефона. Ако се задъхате, хубаво е да посетите специалист.

 

Нормално е човек да забравя, затова не си мислете, че можете да запомните външния вид на всяка една ваша бенка, а той определено е от значение. Затова си улеснете живота, като сложите линийка под по-големите бенки и направите няколко снимки. След половин-една година направете същото и сравнете размерите на бенките. Ако има някакви видими изменения, отидете на дерматолог.

 

Когато човек е пиян, хората го карат да си докосне носа, за да видят дали наистина е прекалил с чашките. Вие може да направите същото, за да тествате мозъка си. Седнете пред приятел и го помолете бавно да мести пръста си наляво, после надясно, напред и назад. Всеки път, когато пръстът му се движи, го докоснете и след това пипнете носа си. Ако имате повреда в малкия мозък, няма да успеете да докоснете пръста на своя приятел.

 

При съмнения със слуха, вземете един часовник и отидете на тихо и уединено място. Запушете едното си ухо, а до другото доближете часовника. Постепенно започнете да го отдалечавате, като трябва да го чувате, дори когато е по-далеч.

 

За да проверите артериите си, трябва да легнете на леглото и да качите краката си на височина с 45-градусов ъгъл. Задръжте ги в това положение около 120 секунди. Ако един от двата крака стане по-блед, то явно имате проблем с притока на кръв заради запушени артерии. Посетете специалист.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
bulgarina
преди 11 години

и на мен така но по скоро мисля че е от пубертета

pepochko
преди 11 години

при мен единствения проблем в тестовете е при хормоните, листът трепти леко , но мисля че товва все пак си е от възрастта и пубертета a и monster-ът който изпих по рано :D


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия