Какви са промените на женското тяло по време на пубертета?

2012-10-16 12:19:00
Какви са промените на женското тяло по време на пубертета?
Снимка: Dreamstime

Когато момичето навлезе в пубертета, нейното тяло се променя - организмът на девойката започва да произвежда хормони, които водят до съзряване. Постепенно започва наедряване на гърдите и поява на окосмение по пубиса и подмишниците. Най-сигурният белег, че едно момиче е навлязло в пубертета е появата на менструация.

 

Появата на първата менструация е строго индивидуално нещо при всяка девойка. Това може да стане от 7 до 13-годишна възраст. Ако се появи преди или след това е хубаво да се посети специалист, за да се види дали има повод за притеснения. При по-пълничките момичета първата менструация се появява по-рано, докато при по-слабите може да се появи, когато навършат 13-14 години. Ако при твоята майка пубертетът е започнал сравнително рано, очаквай това да се случи и с теб.

 

 

Помни, че ти няма да си нито първото, нито последното момиче, което ще се плаша от предстоящите промени. Пубертетът няма строго определени правила и затова няма съвсем точен път, по който нещата стават. Това обаче не бива да те плаши. Запомни, че природата е направила така, че да изживееш този период от живота си напълно безболезнено. Не се притеснявай, ако твоите съученички вече носят сутиени, а твоите гърди са малки и нямат нужда от това. Всяко момиче се развива различно, сега може да имаш малки гърди, но това не означава, че с времето няма да наедреят и да се радваш на красив и стегнат бюст.

 

Не се притеснявай и от появата на окосмение. Всяко момиче среща този проблем, ти избираш как да се справиш с него – най-лесно е със самобръсначката, но не ти го препоръчваме. Космите стават твърди и дебели и трябва ежедневно да се занимаваш с обезкосмяването. Най-добре е да ползваш епилатор или кола-маска в началото, а след няколко години може да се подложиш на лазерна епилация, която дава най-добър резултат.

 

Напълно нормално е да ти се появят пъпки по кожата. Това се случва при почти всеки тийнейджър. Вместо да се ядосваш и да изпадат в депресия, по-добре отиди и си купи подходящи за твоята кожа козметични продукти и ги използвай редовно, за да има ефект и да не се притесняваш толкова. Пъпките не са нещо срамно, нито нещо заразно. Ако някой не те харесва заради тях, замисли се дали има смисъл да контактуваш с такъв повърхностен човек?

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Hrissy-broken heart
преди 10 години

Искам да ви попитам дали има начин да предизвикам да ми дойде менструация! Моля ви искам да ми дойде по-скоро,няма значение защо! Трябва ли да ям определена храна за да ми дойде или да пия някакви хапчета за заразяване?

mik_i
преди 11 години

7-13 ... тея явно яко ги блъскат с хормони ...

ChubbyBunny
преди 11 години

''Появата на първата менструация е строго индивидуално нещо при всяка девойка. Това може да стане от 7 до 13-годишна възраст.'' Я се гръмнете бе ...


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия