Страдаш ли от вагинизъм?

2012-09-26 15:59:00
Страдаш ли от вагинизъм?
Снимка: Dreamstime

Знаете ли какво представлява вагинизмът?

 

Това е състояние, което пречи на нормалното и безболезнено проникване във влагалището. Дотам се стига заради спазъм на мускулатурата на влагалището, тазовото дъно и силно напржение.

 

При по-леките форми на вагинизъм се усеща неприятна болка по време на секс. Тогава най-добре е да се използват лубриканти, които да улесняват проникването.

 

 

При някои жени обаче положението е по-сериозно. При тях движението във влагалището е затруднено или половият акт не може да се осъществи.

 

Този проблем се среща при 3-4% от девойките. Те не могат съзнателно да контролират стягането на мускулите на влагалището. Жените, които страдат от вагинизъм, НЕ са фригидни. Той се среща основно при момичета, които отскоро водят полов живот и все още се притесняват от секса или имат лош спомен от първия път.

 

Възможно е да се появи вагинизъм и при жени, които са подложени на стрес или са в депресия. Хубаво е партньорът да е наясно с проблемите на своята любима и да не настоява за секс, за да не й причинява излишна болка и да я накара да не иска да води полов живот.

 

Заболяването може да се появи и след травми в тазобедрената област.

 

Жените, които се съмняват, че страдат от вагинизъм, трябва да се консултират със сексолог. Той ще им помогне да открият първоизточника на проблема.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия