Прекаляването с храните, богати на вредни мазнини, още в най-ранна детска възраст води до увеличаването на риска от развитието на рак на гърдата в бъдеще, сочат резултатите от скорошно американско проучване, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

 

За да стигнат до това заключение, учените от Калифорнийския университет провели експеримент с участието на лабораторни мишки, разделени в две групи – едните приемали по-високи количества на мастната киселина, наречена “10,12 CLA”, а другите се хранели нормално.

 

Оказало се, че при гризачите, които били третирани с киселината, съдържаща се в хидрогенираните мазнини, се наблюдава стимулиране на млечните канали, дори при липсата на хормона естроген, за който се счита, че е от изключително важно значение за репродуктивното развитие на жените. Нещо повече – по-високият прием на мазнини довел до засилен анормален растеж на клетките, които могат да доведат до рак на гърдата.

 

Макар учените все още да нямат категорично обяснение на наблюдаваното явление, те са на мнението, че предразположеността на определени представителки на нежния пол към развитието на тумор на млечните жлези се крие не само в генетиката, но и в начина им на живот още в най-ранна детска възраст.

Автор: Илиана