Употребата на трева увеличава риска от развитие на рак на тестисите

2012-09-13 14:14:00
Употребата на трева увеличава риска от развитие на рак на тестисите
Снимка: Dreamstime

Употребата на марихуана от мъжете под 30-годишна възраст може да увеличи два пъти риска от рак на тестисите в по-късен етап от живота.

 

Изследователите са на мнение, че действието на марихуаната може да увреди ендоканабиноидната система на тялото, която е съставена от клетъчна мрежа, отговорна за образуването на сперматозоидите.

 

Проучването е проведено от учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. В него взимат участие 163 души с рак на тестисите. Контролната група се състои от 300 участника.

 

 

И двете групи са анкетирани за употребата на марихуана в някакъв етап от живота.

 

Резултатите показват, че 81% от участниците от първата група са употребявали канабис. От контролната група процентът е 70.

 

Туморите на тестистите заемат около 1% от всички ракови заболявания при мъжете и най-често засягат индивиди от 20- до 40-годишна възраст. 90% от раковите образувания на тестисите произхождат от герминативните (зародишни) клетки в тестисите и се делят на семиноми и несеминоми.

 

Семиномите произхождат от клетките, произвеждащи сперма, а несеминомите включват ембрионален карцином, тератом, хорионкарцином и смесени тумори.

 

Изследователският екип констатира, че рискът от развитие на семином на тестисите при употребяващите марихуана е два пъти по-голям.

 

Семиномът изисква по-широко лечение, включващо лъче- и химиотерапия.

 

Резултатите от проучването са публикувани в онлайн изданието на сп. Cancer.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
FunkyPie
преди 10 години

а ако нямаме топки :с

CoockieMonster
преди 10 години

Пълна простащина.

GeGaSa
преди 11 години

Напълно безсмислена, познавам хора, които, употребяват марихуана повече, от 4 г. и нищо им няма, а плюс това съм чувал че, според учените марихуаната, ПОМАГАЛА, при множествена склероза, и дори, за лечение на рака.Дали е вярно, дали не е само учените знаят, но какъв е смисъла да пускате тези статии, щом и вие не знаете дали това е ФАКТ! Когато пишете новини, поне се постарайте да бъдат по скандални, за да бъдат по четени и обсъждани.

whitenigga
преди 11 години

То 80+% от хората са употребявали марихуана... Безмислена статия!

Chacho
преди 11 години

Добре, бе, кой ги планува тия изследвания. Защо не вземат 130 пушачи и да проверят колко ще развият рак на тестесите, а не да взимат раково болните?

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия