4 стъпки за ускоряване на метаболизма

2012-08-27 10:25:00
4 стъпки за ускоряване на метаболизма
Снимка: Dreamstime

Всеки човек иска да похапва вкусни храни и в същото време те да не му се трупат по дупето и корема. Това, за съжаление, е възможно само при хората, които имат бърз метаболизъм. Ако все пак не искате постоянно да се ограничавате, има няколко трика, които ще ви помогнат да подобрите обмяната на веществата.

 

Стъпка 1

 

Не пропускайте закуската. В днешно време повечето хора стават късно и нямат никакво време да хапнат. Често те закусват на крак възможно най-нездравословните храни като кроасан, баница, хамбургер и т.н. По-добре станете 15 минути по-рано, но отделете време на здравословната закуска. Когато човек се нахрани хубаво рано сутрин, той има повече енергия и тонус и през останалата част от деня консумира по-малко излишни калории.


Снимка: sxc.hu

 

Не отивайте на работа/училище гладни. Когато мозъкът усети, че имате нужда от храна, той изпраща съобщение до клетките ви, като им казва, че трябва да пестят енергия, защото не сте им предоставили такава чрез закуската си. По този начин тялото ви съхранява мазнини в клетките, в случай, че решите да не ядете още дълго време. Така, вместо да изгорите ненужното, то остава в организма ви.

 

Стъпка 2


Хранете се редовно. За да имате добър метаболизъм, хубаво е да приемате малко храна на няколко часа. Груба грешка е да се храните 2-3 пъти дневно, но обилно, вместо 5-6 пъти, но порциите ви да са малки. Препоръчително е във всяко едно ястие, което ще изядете през деня, да има най-малко ¼ протеин, без значение дали ще е животински, млечен или ще идва от бобовите растения. Консумацията му стимулира клетките, които са отговорни за включването на механизма за изгаряне на калории на организма.

 

Снимка: Dreamstime

 

Постарайте се да консумирате минимално количество храни, богати на преработени въглехидрати и захар.

 

Стъпка 3

 

Тренирайте и ще можете понякога да похапвате вкусотии, без това да ви тежи на съвестта. Доказано е, че 24 часа след тренировка човек продължава да гори калории и метаболизмът му се ускорява. Колкото по-интензивна е тренировката, толкова повече мазнини се изгарят.


Снимка: Dreamstime

 

Всеки човек предпочита различен тип спорт, затова изберете този, който е най-подходящ за вас. В крайна сметка е важно, когато дойде време за тренировка, това да не ви натоварва, а напротив. Именно поради тази причина трябва да се занимавате с нещо, което ви допада, а не да въртите обиколки на стадиона и да умирате от скука. Най-добре е да заложите на груповите тренировки, при които има доста хора, които ще ви действат стимулиращо.

 

Стъпка 4

 

Осигурете си достатъчно сън. Колкото по-малко спите, толкова повече време ще имате да ядете и ще ви е трудно да се ограничавате. Хората, които спят около 5 часа, вместо около 8, приемат средно по 550 допълнителни калории на другия ден, без да осъзнават. Това се получава, защото липсата на сън води до загуба на равновесието при хормоните, които са отговорни за регулирането на апетита.

 

Снимка: sxc.hu

 

Учените установили, че дори да имате една нощ без качествен сън, на другия ден ще изгорите до 20% по-малко калории. Липсата на достатъчно количество сън се отразява на хормоните, свързани с обмяната на веществата. Лептинът – хормонът, който регулира телесното тегло, се увеличава, като в същото време нивата на грелина, който подава сигнали към мозъка, че сте гладни, също се увеличават.

 

Затова е най-добре да прекарвате минимум 7 часа под завивките :)

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
gt-r
преди 11 години

istina e


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия