Гривна за ръка ще ни пази от слънчево изгаряне

2012-08-12 13:30:00
Гривна за ръка ще ни пази от слънчево изгаряне
Снимка: sxc.hu

Иновативна гривна за ръка, разработена от екип на шведски учени, ще ни пази от опасно слънчево изгаряне, пише в. “Daily Mail”.

 

Принципът на работа на хартиената лента е изключително прост. Тя променя цвета си от жълто до розово, в зависимост от силата на ултравиолетовите лъчи. Това става възможно благодарение на специален киселинен агент, който улавя UV лъчите и оцветява индикатора в зависимост от нивото на pH.

 

 

Когато слънцето е най-силно и съответно най-опасно за кожата ни, новоразработената гривна ще ни предупреждава, че е време да прекратим плажа си и да отидем на закрито.

 

Очаква се хартиената лента да бъде разработена в няколко варианта, така че да подходяща за хора с всеки тип кожа – от най-тъмната до най-светлата. Всеизвестно е, че колкото по-тъмен тен притежава един човек, толкова по-устойчива е кожата му на въздействието на ултравиолетовите лъчи, и обратното.

 

Шведската компания “Intellego Technologies” вече се е нагърбила със задачата да пусне в масова продажба гривната още през следващата година. Нейната цена ще бъде ниска, от порядъка на 10 пенса (или около 0,25 лв.), тъй като тя ще бъде само за еднократна употреба.

 

Главното предназначение на иновативната хартиена лента е да подсказва на хората, кога слънцето е опасно за тях. Прекаленото излагане на вредните ултравиолетови лъчи може да доведе не само до болезнено кожно изгаряне, но и до кожен карцином, най-опасният от които е меланомът.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
koshtramba
преди 11 години

Да, бе. Тва ми звучи сеедно : "кръст ше ни пази от лоши работи".


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия