Скоро ще използваме ягоди, вместо слънцезащитни продукти

2012-08-07 14:50:00
Скоро ще използваме ягоди, вместо слънцезащитни продукти
Снимка: sxc.hu

Лятно време е лудост човек да се излага продължително време на слънце, без да е защитил кожата си с подходящо козметично средство. Но колко от вас знаят, че ягодите са по-ефикасни в сравнение със слънцезащитните средства?

 

 

Учени от Италия и Испания установиха, че червените плодчета предпазват от слънчевите лъчи и намаляват степента на увреждане на кожата, като я защитават от изгаряния, съобщи в. „Дейли мейл“.

 

Опитите били направени върху култури от кожни клетки в концентрация 0.05, 0.25 и 0.5 милиграма на милилитър. Клетките били облъчени с ултравиолетови лъчи в доза, която е еквивалентна на час и половина излагане на слънце през лятото.

 

Най-добра защита е дала концентрацията 0.5 милиграма на милилитър. Ягодите са предпазили ефикасно, като са намалили риска от развитие на рак и кожни възпаления.

 

Снимка: sxc.hu

 

Според учените плодовете предпазват, благодарение на червените пигменти – антоциани, които действат като антиоксидант и противораково средство.

 

В най-скоро време ще стане ясно дали съединението може да се прибави към слънцезащитните кремове или трябва да се приема отделно.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия