Повече от половината млади момичета не харесват фигурата си

14 и 15-годишните момичета са недоволни от фигурата си, макар да са с по-малко тегло от нормалното

2012-07-25 16:28:00
Повече от половината млади момичета не харесват фигурата си
Снимка: Dreamstime

Според ново проучване младите момичета, още от 12-годишни, започват да пропускат някое от храненията през деня, за да отслабнат. Повече от половината момичета на възраст между 12 и 15 години твърдят, че искат да бъдат по-слаби.

 

По време на проучването били анкетирани 31 354 момичета и момчета на възраст от 10 до 15 години. Те отговаряли на въпроси, свързани с хранителните им навици и как възприемат тялото си. Момичетата отговаряли, че контролират храненето си, за да бъдат по-слаби. От резултатите станало ясно, че младите момичета пропускали закуска или обяд. 36 % от тези, които пропускали закуската, предишния ден също не обядвали.

 

Съществува обаче опасност за здравето на младите момичета, ако те решат да започнат диета, за да отслабнат. Според изследователите повечето момичета, които искат да отслабнат всъщност са с поднормено тегло или в границите на нормалното.

Говорител на благотворителна организация, свързана с хранителните разстройства заяви, че съвременната култура налага да изглеждаме добре. Той определя като ключов фактор за хранителните проблеми сред младите лошата им самооценка и ниското им самочувствие.

 

Друг фактор е манията им по известните личности. Момичетата искат да се обличат и да изглеждат като любимите си звезди. Лутат се, за да намерят своята собствена идентичност и то в момент, когато те самите растат и се променят.

 

Същото проучване показва още, че много тинейджъри не спят достатъчно и не успяват да бъдат концентрирани в училище. 28% от момичетата и 22% от момчетата имат нужда от повече сън.

Още полезни новини за здравето научете в Tialoto.bg

Автор: Мария Господинова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
iliqn4e12
преди 11 години

Ако ядеш, каквото ти се яде и ти е сладко ще имаш хубава фигура, пък и някой хора си имат проблеми с килцата по рождение..

don't say anyth
преди 11 години

И аз не я харесвам, прекалено съм кльощава :D

wecancollide
преди 11 години

пропускането на хранене изобщо не помага, важно е да се храниш здравословно без да се ограничаваш,сорта също помага много :)

mileyliamfans2
преди 11 години

Аз също не харесвам фигурата си, но се пробвам да я оправя :)

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия