Защо изведнъж умираме да хапнем нещо сладко?

2012-07-24 12:09:00
Защо изведнъж умираме да хапнем нещо сладко?
Снимка: Dreamstime

Случвало ли ви се е да си седите и изведнъж да усетите неистово желание да хапнете нещо сладко? И колкото и да се опитвате да игнорирате тази калорична мисъл, така и да не успявате. И така, докато не задоволите апетита си.

 

Започвате да се самозалъгвате, че ще си купите един шоколад, но ще изядете само ред, че ще си вземете само два бонбона и т.н. Разбира се, рядко спазвате обещанието, което сте си дали.

 

 

Някои хора предварително си съставят меню за седмицата или поне си нахвърлят какви неща ще изядат. Ако сте свикнали всеки петък да отпразнувате края на работната седмица с нещо вкусно, то няма как в петък по обяд да не започнете да си мислите за вечерята, която така чакате. В такива моменти апетитът ви се изостря и рискувате да консумирате допълнителни калорични неща, още преди да сте отишли да вечеряте.

 

Мисълта за вкусната храна кара мозъка да освободи допамин, който те принуждава са мислиш за любимото си ястие и да не спреш да жадуваш за него, докато не го изядеш. Ако редовно го консумирате, с течение на времето мозъкът ви все по-често се сеща за него и ви кара да го консумирате, защото така се чувствате щастливи.

 

Някои хора следят какво консумират и когато знаят, че вечерта ще прекалят с хапването, цял ден гледат да не ядат нищо. В такива случаи организмът изпитва глад и мозъкът започва да ви подсеща, че е време да хапнете нещо и колкото по-калорично, толкова по-бързо ще доставите необходимата енергия на тялото. Поради тази причина в съзнанието ви изникват примамливи изображения на торти, кексове, бонбони и т.н., а не на салати, риба, пилешко и други нискокалорични храни.

 

Когато човек е гладен, нивата на инсулин се понижават и на тялото му е нужно повече количество храна, за да се възстанови. Тогава на нас ни се хапва нещо сладко, но ... в големи количества и налитаме на сладки неща като обезумели.

 

Снимка: sxc.hu

 

Повечето хора имат „способността“ да се нахранят, но винаги да намерят местенце за нещо сладко и да не им дотежи. Ако не искате да започнете да трупате излишни килограми, хапнете 1-2 хапки десерт и изчакайте да мината 12-15 минути. Това време е нужно, за да може мозъкът да задоволи нуждите си и нивата на инсулин да се повишат.

 

Ако искате да водите здравословен начин на живот и да не тормозите излишно организма си, хранете се редовно, но по-малко и така няма изведнъж да изпитате „вълчи глад“ за нещо сладко, калорично и лепящо се на дупето :)

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия