Възможно ли е да похапваме късно вечер и да отслабваме?

2012-07-23 10:55:00
Възможно ли е да похапваме късно вечер и да отслабваме?
Снимка: Dreamstime

Всеки от нас е чувал, че късното ядене води до трупане на излишни килограми. Ако искаме да се радваме на красиво и стегнато тяло, трябва да забравим за хапването след 19 часа. За да изгори човек максимално мазнини, той трябва да осигури на организма си 12-часова почивка от ядене. Ако ставате сутрин в 10 часа, яжте с чиста съвест в 22 часа, но не си лягайте веднага, нека храната ви слегне, в противен случай рискувате всичко да ви се „лепне“.

 

 

Най-новото правило сред хората, държащи на фигурата си, е: „За да не пълнееш, не яж след залез слънце“.

 

През деня мозъкът и мускулите използват част от калориите като енергия, а останалите отиват на съхранение в черния дроб под формата на гликоген. През нощта организмът превръща гликогена в глюкоза и го освобождава в кръвта, за да запази нивата на кръвната захар стабилни, докато спим.

 

След като гликогенът е освободен, черният дроб започва изгарянето на мазнините. Нужни са му няколко часа, за да си свърши работата.

 

Ако човек яде за последно към полунощ и после стане да закусва в 7 сутринта, организмът му няма да е успял да си свърши работата и няма да е изгорил мазнините. Статистиката сочи, че „нощните птици“ консумират средно 248 калории повече на ден, отколкото тези, които си лягат по-рано и не ядат след 19-20 часа.

 

Снимка: Dreamstime

 

Направен бил експеримент с две групи опитни мишки. Едните консумирали еднакво количество мазнини през деня и през нощта и напълнели, докато другите ядели същите неща, но през 8 часа и не променили теглото си.

 

За да имате красиво и здраво тяло, наблегнете на консумацията на здравословна храна, тренирайте и не яжте по-късно от 20 часа, за да има организмът ви време да преработи храната и да изгори достатъчно мазнини, докато спите.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия