Идеи за няколко студени, вкусни и нискокалорични напитки

2012-07-17 09:42:00
Идеи за няколко студени, вкусни и нискокалорични напитки
Снимка: Dreamstime

Лятно време ни е толкова топло, че постоянно търсим начини да се разхладим. Най-често прибягваме до студени напитки. Вижте най-полезните и разхлаждащи от тях:

 

Сок от бъз

Бъзът е богат на фибри и е полезен за организма. Сложете в блендер шепа ягоди и боровинки, 1 чаша лед, 1 чаша вода, половин чаша прясна мента и сок от бъз. Разбийте и разсипете в чаши.

Калории: около 294

 

Джинджифилова бира

Няма по-вкусно от домашно направените храни и напитки. Нужни са ви захар, 1 чаша нарязан джинджифил, една чаша вода, 12 чаши сода и 12 захаросани парчета джинджифил. Поставете водата, захарта и джинджифила в малък тиган на средно висока температура и бъркайте, докато се разтвори захарта. Намалете огъня и оставете да къкри около 10 минутки. След това прецедете през фино сито. Добавете сода, захаросан джинджифил и няколко кубчета лед.

Калории: около 72

 

 

Мандаринена лимонада

Всеки е пил нормална лимонада, но опитвали ли сте от мандарини? Вземете половин чаша захар, 1 чаша пресен лимонов сок, 1 супена лъжица малини и няколко кубчета лед. Сложете в купа една чаша вода и една чаша лимонов сок, захарта и малините. Оставете ги, докато захарта се разтвори. Напълнете 4 чаши до половината с лед и изсипете лимонадата.

Калории: около 114

 

Сок от диня

С този плод може да се охлаждате, както когато го ядете, така и когато го пиете. А и е нискокалоричен, което е в негов плюс. Нужни са ви 4 чаши студена вода, 4 чаши пълни с парчета диня, 7 листа босилек, щипка сол и ¼ лъжичка бял винен оцет. Поставете парчетата диня и листата от босилек в гевгир върху купа. Вземете метална лъжица и натиснете динята, за да пусне сок. Добавете останалите продукти, разбъркайте и сипете по чашите.

Калории: около 46

 

Лимонада от нар

Тази лимонада не е за всеки заради странния си вкус – комбинация от кисело лимонов сок и нар. Ако обичате експериментите, опитайте. Вземете 3 супени лъжици захар, 2 и половина чаши вода, четвърт чаша пресен сок от лимон, 1 чаша сок от нар и натрошен лед. Поставете захарта и лимоновия сок в купа и разбъркайте добре. Изсипете сместа при сока от нар и отново разбъркайте. Добавете водата. След това изсипете в чаши получения сок и добавете кубчетата лед.

Калории: около 75

 

Студен чай от праскови

Чаят е чудесен начин за разхлаждане и е доста здравословен, когато в него се съдържат плодове, както е в случая. За да си направите от тази напитка са ви нужни 1 чаена чаша захар, четвърт чаша лимонов сок, 1 чаена чаша топла вода, 8 пакетчета чай, чаша и половина парчета праскови и 7 чаши студена вода. Смесете захарта, лимоновия сок и една чаша топла вода, докато захарта се разтвори. Добавете пакетчетата чай и покрийте купата с кърпа за 5 минутки. Напълнете една кана с лед и поставете парчетата праскови. Налейте запарения чай и още 7 чаши студена вода. Разбъркайте добре и при нужда добавете още кубчета лед.

Калории: около 115

 

Студен чай от нар

Нарът е вкусен и предотвратява развитието на сърдечно-съдови заболявания. Нужни са ви 8 чаши вряща вода, 8 пакетчета чай, 2 чаши сок от нар, четвърт чаша захар и 3 тънко нарязани зелени лимона. Сипете водата в топлоустойчива кана и сложете пакетчетата чай за 10 минути. Свалете, махнете пакетчетата и оставете сокът да достигне стайна температура. След това добавете сока от нар, захарта и се насладете на напитката. Калории: около 59

 

Повечето напитки тук са нискокалорични, разхлаждащи и в пъти по-полезни от газираните. Не натоварвайте организма си със студени коли/фанти и т.н. По-добре си направете нещо сами, което ще е доста по-вкусно и полезно. Всеки има нужда от разхлаждане, затова консумирайте достатъчно течности, но нека не са прекалено студени, защото рязката промяна в температурата може да бъде фатална.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия