Прекарването на голяма част от деня в седнало положение е в състояние драстично да намали продължителността на живота, сочат резултатите от скорошно американско проучване, цитирани от “Healthland Time”.

 

Анализирайки резултатите от предишни изследвания, специалисти от Биомедицинския изследователски център в Пенингтън изчислили, че хората, които прекарват по повече от 3 часа на ден седейки, скъсяват живота си с две години. И това важи за всички – без значение дали отделят време за спортуване или не.

 

 

„Здравните експерти съветват да отделяте поне по 30 минути на ден за физическа активност. Но мислите ли, че е без значение какво правите през останалите 23 часа и 30 минути от денонощието? Седенето е ваш враг”, коментират изследователите.

 

Прекарването на прекалено дълго време в седнало положение води до редица проблеми – обездвижване, схващане, болки в гърба и ставите, затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и какво ли още не. Именно те са главните виновници за съкращаването на продължителността на живота.

Автор: Илиана