Диетата на Аткинс е опасна за сърцето

2012-07-01 12:44:00
Диетата на Аткинс е опасна за сърцето
Снимка: sxc.hu

Диетата на Аткинс е опасна за сърцето и повишава риска от инфаркти, сочат резултатите от изследване на гръцки учени от Атинския медицински университет, цитирани от “Huffington Post” и публикувани по-рано тази седмица в изданието “British Medical Journal”.

 

За да стигнат до това заключение, учените наблюдавали 44 000 жени на възраст между 30 и 49 години в продължение на около 15 години. Всички те следвали диета, включваща по-високи количества протеини и съвсем малко въглехидрати. През изследвания период 1270 от наблюдаваните представителки на нежния пол развили сърдечни заболявания.

 

 

Учените изчислили, че увеличаването на приема на протеини с 5 гр. на ден и намаляването на консумацията на въглехидрати с около 20 гр. дневно повишава с 5% риска от болести на сърцето. Следването на нисковъглехидратна диета от типа на Аткинс за по-продължителен период от време увеличава с цели 28% риска от развитието на сърдечни заболявания.

 

Учените признават факта, че подобни диети дават добри резултати за кратко време, но съветват дамите да внимават с продължителното ограничаване на въглехидратите и приемането на повече белтъчини.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия