Какво се случва с нас, когато гледаме снимки на храни ?

2012-06-27 15:10:00
Какво се случва с нас, когато гледаме снимки на храни ?
Снимка: sxc.hu

Разглеждането на фотографии на сладки храни и лакомства може да предизвика усещане за глад.

 

Само един поглед на парче торта или шоколад е напълно достатъчен, за да се задействат мозъчни импулси, отговорни за повишения апетит и усещането за глад, обясняват специалисти.

 

Чрез сканиране на мозъка група от учени установява, че хората, които се любуват на снимки с лакомства имат засилена функция в мозъчния център, отговорен за контрола на апетита, удоволствието и възнаграждението.

 

 

Подобно проучване е проведено и на хора с наркотична зависимост, на които са показвани рекламни кампании срещу наркотиците. Изследователският екип установява, че отново се активира същият мозъчен център за удоволствие и апетит, но не към храната.

 

Смята се, че заключенията от научния труд могат да намерят приложение при лечението на зависимост към наркотици и затлъстяване.

 

Ограниченото гледане на реклами и списания с кадри и снимки на висококалорични храни също може да намали апетита и респективно това да се отрази положително на фигурата, особено сред подрастващите, обясняват специалисти.

 

Предишни проучвания по темата показват, че нивата на хормона грелин, контролиращ апетита, също се увеличават при разглеждането на снимки на апетитна храна.

 

Ефектът от хормоналните промени е толкова мощен, че една снимка може да ни стимулира да хапнем парче торта почти непосредствено след обилна закуска.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия