Няколко начина да се предпазим от кариеси

2012-06-25 14:56:00
Няколко начина да се предпазим от кариеси
Снимка: sxc.hu

Зъбният кариес е едно от най-често срещаните заболявания в световен мащаб. У нас данните за честотата му са тревожни – смята се, че 95% от българите имат поне един кариес.

 

Според статистиката едно българско дете на 6 години има пет временни зъба с кариеси и усложнения, в сравнение със скандинавско дете на същата възраст, което е само с един кариес.

 

Зъбният кариес се развива под зъбната плака. Постепенно разрушава зъба, затруднява дъвченето.

 

Развитието на кариозния процес често може да остане незабелязано и продължително време да не се установи. В много случаи, когато кариесът между зъбите е видим, той вече е много дълбок или е засегнал пулпата.

 

В по-късна фаза започва да се усеща болка в засегнатия зъб – при прием на топли или студени храни и напитки, сладкиши, при натиск на зъба и др.

 

Усложнения на зъбния кариес могат да доведат до перикардити и миокардити, до заболявания в ставите и бъбреците. За да бъдат избегнати, от значение е провеждането на редовни профилактични прегледи при зъболекар и съответно навременно лечение на кариесите, което се извършва посредством поставянето на пломба.

 

 

Кои са основните фактори, които предразполагат към образуване на кариеси, и как да ги ограничим:

 

Генетика

 

Структурата на зъбите ни е генетично предадена. Това определя и в каква степен сме податливи към развитие на кариес.

 

Дентална хигиена

 

Рискът от образуване на кариеси може значително да се редуцира при спазването на редовна устна хигиена. Тя включва миенето на зъбите, най-малко по два пъти на ден, с подходяща четка и паста. Смята се, че превантивният ефект е още по-голям при употреба и на конци за почистване на зъбите и вода за уста за намаляване на бактериалната флора.

 

Хранене

 

Начинът на хранене е от съществено значение за здравето на зъбите. За предотвратяване появата на кариеси лекарите по дентална медицина препоръчват честа консумация на продукти, съдържащи витамини и минерали, като калций, фосфор, флуор, млечни храни, риба. Важно е и да не се прекалява с газираните напитки и сладкишите.

 

Флуоридите са основно средство за профилактика на кариеса. Смята се, че добавянето им в пастите за зъби понижава риска от развитието на кариеси с 50%. А поставянето на флуорен гел върху детските зъби благоприятства предотвратяването на значителна част от кариозните процеси.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия