Консумацията на по-голямо количество плодове и зеленчуци помага за по-лесното отказване от цигарите, сочат резултатите от проучване на учени от университета в американския град Бъфало, цитирани от “Huffington Post”.

 

За да стигнат до това заключение, специалистите провели експеримент с участието на 1000 души на възраст над 25 години, които трябвало да отговарят на въпроси за количеството на пресните плодове и зеленчуци, които приемат, както и за вредния си навик – пушенето. След 14 месеца те отново били повикани за интервю.

 

 

Оказало се, че при тези, които твърдели, че във всекидневното им меню присъстват повече плодове и зеленчуци, шансът да откажат цигарите е бил три пъти по-голям. Именно те правели най-чести опити да спрат да пушат и можели да се похвалят с това, че не са практикували нездравословния си навик през последните няколко месеца.

 

Учените наблюдавали и друга зависимост – хората, които консумирали повече плодове и зеленчуци, по-рядко посягали към цигарите. Въпреки че продължавали да пушат, те палели значително по-малко фасове от останалите.

 

Според ръководителите на експеримента, обяснението на  това явление е твърде просто. Засищането на организма с плодове и зеленчуци притъпява глада. Именно той пък е една от главните причини някои хора да палят цигара.

 

Съществуват, разбира се, и други обяснения. Резултатите от предишни проучвания сочат, че вкусът на цигарите се влошава след консумацията на определени хранителни продукти, сред които са и плодовете и зеленчуците. 

Автор: Илиана