Вещество, съдържащо се в млякото, предпазва от затлъстяване, дори при хранителен режим, включващ консумацията на висококалорични храни, твърдят швейцарски и американски учени, цитирани от “Digital Journal”.

 

Изследователи от Политехническия федерален университет в град Лозана открили съвсем случайно естествената съставка nicotinamide riboside (или накратко – NR) в млякото, когато търсели алтернативни начини да стимулират производството на добре познатия ген SIRT1, свързан с дълголетието.

 

 

Впоследствие новооткритото вещество било подложено на серия от тестове с участието на лабораторни мишки. В експериментите се включили и учени от университета Корнел в Ню Йорк. Именно те открили един изключително любопитен факт – че мишките, приемащи допълнително количество NR, отслабват, въпреки че останалата част от менюто им се състои от висококалорични храни. Нещо повече – гризачите, приемащи по-високи дози NR, били по-енергични от останалите и техните мускули били по-издръжливи.

 

Още по-интересното в случая е, че учените не успели да открият никакви странични ефекти след предозирането с въпросното вещество, съдържащо се в млякото. Те давали на мишките 10 пъти по-високи дози от препоръчителните и въпреки това при гризачите не се наблюдавали никакви странични и вредни ефекти.

Автор: Илиана