Химикал в козметичните продукти води до диабет и затлъстяване

2012-06-02 17:34:00
Химикал в козметичните продукти води до диабет и затлъстяване
Снимка: sxc.hu

Вреден химикал, съдържащ се в голяма част от козметичните продукти, може да доведе до диабет и затлъстяване, сочат резултатите от последни проучвания, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

Учени от университета в шведския град Упсала са открили зависимост между нивото на фталатите в кръвта и риска от наднормено тегло и развитие на диабет от втори тип. Резултатите от проучването на изследователите сочат, че химикалът има неблагоприятно въздействие върху здравето на организма. Той съдейства за увеличаването на мазнините в областта на корема и за придобиването на резистентност към инсулина.

 

 

 

Същевременно в световен мащаб се произвеждат милиарди тонове фталати годишно. Те се включват в най-различни козметични продукти, като шампоани, пяни и гелове за коса, кремове за лице, лосиони за изкуствен тен, дезодоранти и парфюми. Чрез нанасянето на тези продукти и абсорбирането им от кожата, вредните химикали навлизат в кръвта на човека.

 

Проблемът с фталатите е сериозен, тъй като в редица държави не е задължително те да се отбелязват в съдържанието на произвежданите от козметичната индустрия стоки. Известно е обаче, че около 70% от парфюмите съдържат фталати, които повишават трайността им.

 

Д-р Паула Бейли-Хамилтън от университета в шотландския град Стърлинг е убедена, че причината за наднорменото тегло на милиони хора по света се крие именно във високото съдържание на вредни химикали в кръвта им.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия