Вижте как влияе недоспиването или прекалено дългото спане на здравето

2012-04-23 11:01:00
Вижте как влияе недоспиването или прекалено дългото спане на здравето
Снимка: sxc.hu

Доказано е, че липсата на пълноценен сън може да доведе до здравословни проблеми от различно естество. Всеки се нуждае от различно количество сън, но се смята, че възрастните имат необходимост от 6-8 часа сън на нощ.

 
Проучване на един милион възрастни показа, че най-високите нива на смъртност се наблюдават при тези, които спят по-малко от 4 часа на нощ или повече от 8 часа.
 
Експерти изготвиха списък с най-често срещаните нарушения на здравето, свързани с липсата на сън или обратното – с по-продължителния от необходимото сън. 
 

1. Какви са най-честите причини за недостатъчен сън:

 

Депресия. Депресията е свързана както с по-къс, така и с по-продължителен сън. Сънливост, чувство на претоварване и умора са отличителни белези на депресията и те, сами по себе си, могат да доведат до прекарването на повече време в сън.

 

 

Заболяване. Прекаленият сън може да бъде едновременно симптом и рисков фактор за основно заболяване.

 

Безработица. Липсата на работа може да предизвика депресия, стрес и тревожност, което да навреди на качеството на съня. Загубата на работа също често означава и липсата на график, свързан с трудова заетост, а тази загуба на практика може да доведе до нередовен и твърде продължителен сън.

 

Загуба на любим човек. Трудните загуби, независимо дали се касае за смърт, развод или раздяла, се отразяват както на физическото, така и на емоционалното ни състояние. Тези събития могат да предизвикат незабавни и значителни проблеми със съня, включително и прекарването на твърде много време в леглото, което може да има нездравословен ефект.

 

2. С какви проблеми е свързана липсата на сън:

 

Стрес. Сред най-честите причини за нарушен сън. Стресът е разрушителен за съня и за цялостното ни здраве. Стресът не е причинен единствено от отрицателни обстоятелства и събития. Положителни промени и мисли, организиране на сватба или смяна на местожителство също могат да индуцират стрес.

 

Липсата на сън причинява раздразнителност, промени в настроението, затруднения с фокусирането и концентрацията. При по-сериозно нарушение на съня са възможни и симптоми като забавена реч, апатия, нарушена памет, дефлирана емоционална реакция и неспособност за многофункционалност.

 

Хроничното лишаване от сън е свързано и с високо кръвно налягане, развитие на рак,сърдечни заболявания, затлъстяване и диабет.

 

3. Няколко съвета как да се справим с проблема:

 

Упражнения. Има доказателства, че физическите упражнения подобряват съня. Сутрин е идеално време за раздвижване. Не се препоръчват тренировки преди лягане вечер, тъй като могат да ободрят и нарушат съня.

 

Дрямка през деня. Почивката в обедните часове подмладява и ума, и тялото. Създайте си навик за кратка дрямка, около 20 минути, през деня. Имайте предвид обаче, че заспиването след 15:30 може да наруши нощния сън.

 

Намалете кофеина. Ограничената консумацията на кафе може да подобри съня. Не пийте кофеинови напитки след 14 часа.

 

Още здравни новини може да намерите в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия