Как да спрем хълцането?

2012-04-19 15:01:00
Как да спрем хълцането?
Снимка: sxc.hu

Хълцането представлява нервен тик, който се появява под влиянието на диафрагмалния нерв, предаващ раздразнението по диафрагмалните мускули. По този начин се появяват неконтролируеми спазми. Неправилното гълтане или засядането на храна в хранопровода провокират нервните спазми. Хълцането спира, когато забравим за него, но има начини, с които може да скъсим неговата продължителност.

 

Всеки е чувал, че хълцането спира, когато се пие вода на малки глътки. Най-добре е да се консумира с помощта на лъжица, защото така има време от едното преглъщане до другото. Според някои хора киселинното съдържание в сока от ананас помага за спиране на хълцането, според други само раздразва диафрагмалния нерв.

 

 

Опитайте се да спрете хълцането, като консумирате на малки хапки мед. По този начин ще „смажете“ устата си и ще успокоите раздразнения нерв, който ви кара да хълцате. Друг ефективен начин за спирането на това досадно явление е изяждането на една супена лъжица захар. Сипете захарта в задната част на езика си, така че той да достигне до кисело-вкусовите ви рецептори.

 

Ако не успеете да се отървете хълцането с помощта на по-горе изброените методи, опитайте с дишането в хартиена торбичка. По този начин въглеродният диоксид се натрупва в кръвта и тялото ще трябва да се отърве от въглеродния диоксид и по този начин човек ще забрави за хълцането си и то ще спре.

 

При някои хора е достатъчна една таблетка магнезий, за да спре хълцането. Антиацидните средства неутрализират киселината, която се произвежда в стомаха и облекчава причините за хълцането.

 

Стар и изпитан метод е уплахата. Трябва да се намери някой доброволец, който да ви изплаши, когато най-малко очаквате. Почти сигурно е, че хълцането ви ще спре на момента, ако наистина сте се стреснали.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия