Връстниците ви вече са в пубертета, а вие не. Какво да правите?

2012-04-10 15:14:00
Връстниците ви вече са в пубертета, а вие не. Какво да правите?
"Закъснелият пубертет" не винаги е повод за притеснение. Снимка: sxc.hu

По време на пубертета тялото при децата се променя. При момичетата гърдите наедряват, появява се интимно окосмяване и им идва първият цикъл. Тялото започва да се променя и от детско с течение на времето става женско – бедрата и тазът се разширяват, лицето се удължава. При момчетата също се появява срамно окосмяване, появява се и брада, а тестисите и пенисът се уголемява. Тялото възмъжава – разширяват се раменете и се уголемяват мускулите.

 

Тези промени при момчетата и момичетата са причинени от увеличаване производството на половите хормони – естрогенът при девойките и тестостеронът при младежите. Пубертетът се появява по различно време при подрастващите – между 7 и 13-годишна възраст при момичетата и 9 и 15-годишна възраст при момчетата. Всичко е индивидуално, така че не се притеснявайте, ако вашата приятелка има цикъл, а вие още нямате. Ако обаче вече сте над 14-15-годишна възраст и все още нямате цикъл, помолете родителите си да ви заведат на специалист. Явно страдате от т.нар. „закъснял пубертет“.

 

Пубертетът може да се забави поради най-различни причини. Ако някой член от семейството ви също е влязъл по-късно в пубертета, нормално е и при вас да се случи. В такъв случай няма нужда от лечение, защото това състояние е наследствено. Тези тийнейджъри се развиват напълно нормално, просто това става малко по-късно от нормалното.

 

Хроничните заболявания са в състояние да предизвикат забавяне на пубертета, защото затрудняват правилното развитие на организма. Затова децата трябва да бъдат подложени на правилно лечение, за да не се стига до тези здравословни проблеми.

 

Прекалено слабите деца също навлизат в пубертета по-късно. Именно заради това е важно подрастващите да се хранят пълноценно и в никакъв случай да не спазват диети. Спортистите също могат да имат по-късен пубертет, заради прекаленото физическо натоварване, което ги прави слаби. А за да се развива един организъм правилно, той има нужда от достатъчно количество мазнини.

 

 

Хубавото е, че лекарите са в състояние да се справят с проблема „закъснял пубертет“. Ако се притеснявате, че не се развивате нормално, помолете родителите си да ви заведат на лекар. Той ще ви прегледа и ще ви зададе няколко въпроса. Така ще прецени дали вашият организъм се развива правилно според външните фактори или имате нужда от лечение.

 

В повечето случаи лекарите ще ви уверят, че състоянието ви е нормално и нямате нужда от никакво лечение. Ако все пак продължавате да се притеснявате за състоянието си, възможно е да ви бъде предложен няколко месечен курс на лечение, през който да приемате хормонални лекарства, които да предизвикат развитието на тялото ви.

 

Наистина е трудно да се различаваш от своите връстници и да виждаш как те се променят, докато ти продължаваш да имаш детското си излъчване, глас и тяло. Децата са жестоки и често не мислят как могат да наранят някого с думите си. Затова, ако се случи да ти се подиграват, не се поддавай на казаното. Бъдете търпеливи, пубертетът няма да ви подмине.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Robsterr :P
преди 10 години

Наистина подигравките на останалите са много остри . Тийнейджърите не се замислят , че само с 2 думи могат да наранят околните .

scrooper
преди 12 години

Връстниците са още в пубертета, а Вие не. Какво да правите?

пAteNцЕ
преди 12 години

според мен проблема на едно дете на което пубертетът му закъснява не е толкова до самия пубертет ами по-скоро подигравките от страна на другите "пораснали" и желанието да е като другите


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия