"Глупавите диети" и трудното решение на коя да се доверим...

2012-04-09 12:22:00
Внимавайте с диетите, които дават бързи резултати. Снимка: sxc.hu

Има такова разнообразие от диети, че понякога на човек му е изключително трудно да си избере режим, към който да се придържа до достигане на желаното от него тегло. Вижте дали е възможно човек да свали излишните килограми с помощта на известните диети:

 

Дали една диета ще проработи при един човек или не, зависи от теглото му и от целта, която си е поставил. Свалянето на много килограми е възможно, но става по-бавно и задължително под лекарско наблюдение. Ако обаче имате да сваляте няколко килограми и сте в нормата по Индекс телесна маса, то по-добре си изберете лек хранителен режим, който ще спазвате по-дълго време, но няма да си докарате йо-йо ефект.

 

Миналата година Британското диетично дружество алармира обществеността за опасните ефекти на някои от популярните диети, като тази на Дюкан. При тези хранителни модели не е възможно постигане на ефект на отслабване за дълго. Няма и научни доказателства, че те работят по начина, по който се описва от популяризиращите ги.

 

 

Има диети, които дават много красиви обещания – тези хранителни режими се харесват на всеки, но дават резултати за кратък период от време. Определено ще бъдете неприятно изненадани, когато установите, че при продължаване на диетата няма да постигнете правопропорционална загуба на телесно тегло.

 

Повечето „глупави диети“ се основават на ограничаването на дневния прием на калории. Има една норма, при престъпването на която, организмът започва да работи срещу себе си, тоест да разгражда собствени тъкани, не мастни, а жизненоважни. В дългосрочен план тези диети жестоко накърняват имунитета ни, което може да доведе до отключване на заложено заболяване, склонност към дефицити и развитието на хронични болестни процеси. Дневно човек трябва да приема поне 1 500 калории, като броят им зависи от пола, възрастта и физическата активност. Всеки има свой индивидуален минимум, който трябва да осигурява!

 

Някои диети забраняват яденето на определен вид храни – млечни или месни, мазнини или въглехидрати. Спирането на консумация означава дефицит в осигуряването на определени полезни за организма и функционирането на органите му вещества. Има специфични витамини и минерали, които се намират само в дадена група. 

 

Диети, които приличат на известната диета на Аткинс, забраняват консумацията на въглехидрати. Но всеки е наясно с факта, че именно те са тези, които доставят енергия на организма. В същото време обаче тези „режими“ натоварват организма с мазнини и белтъчини, от което може да се чувствате само като болни. При нисък прием на въглехидрати се наблюдават още следните лоши странични ефекти като лош дъх, главоболие и запек. Със сигурност те повишават нивото на общия и лошия холестерол и ви поставят в сърдечен риск.

 

Прочистващите диети се създават с идеята за намаляване и изчистване на тялото от токсините, като се избягва консумацията на определени храни и се ядат други. Според учените нито едно изследване не документира ефекта им да „чисти“ вредните вещества от тялото ни. При тези диетични режими обикновено се отслабва, тъй като и те акцентират върху силно намален калориен прием и ограничен избор на продукти. Обикновено се избягват млечни продукти, тестени изделия. Те са едни вид гладуване...

 

"Вълшебната" зелева супа, диети според кръвната група и други...  Има хранителни режими, при които човек трябва да яде само един продукт, сурови храни или според кръвната група, която е. Тези режими обаче не действат, иначе нямаше да има хора, които имат проблеми с килограмите. Не е възможно един природен продукт да има свойствата на хапче, което не са създали дори група висококвалифицирани изследователи... При тях е възможно да се получи известно редуциране на теглото за определен кратък срок, но същият ефект и то за по-дълго време би могъл да се постигне с една добра култура на хранене.

 

Как да отслабнем здравословно?

 

Всъщност, първо трябва да си отговорим на въпроса "Кога наддаваме?". А това се случва, когато поемаме по-голямо количество калории, отколкото изгаряме по време на ежедневните за нас дейности.

 

Единственият начин да поддържаме теглото си в дадени граници е като даваме на организма количество енергия, от което се нуждае и спазваме баланса. Всяка една промяна в приемането на калории или изразходването им също крие риск от отслабване-наддаване. Така че дори лекото ограничаване на количествата храна за деня, редуциране приема на захар, мазнини и алкохол, ще доведе до отслабване.

 

В случай на затлъстяване, при което е ясно, че има свръхприем на храна, намаляването на дневната дажба с 500 – 600 ккал би трябвало да донесе загуба на килограм тегло на седмица.

 

Един средностатистически мъж се нуждае на ден от не повече от 2300 – 2500 ккал, една жена между 1700 – 2000 ккал.  

 

Няколко съвета за бързо и здравословно отслабване:

 

Намалете мазнините, които консумирате, като замените пълномаслено с нискомаслено мляко, вратната пържола с котлетна...

 

Вместо бял – кафяв ориз, пълнозърнести продукти вместо тестените изделия от бяло брашно... Те ни поддържат жизнени за по-дълъг период от време.

 

Закусвайте. Необходима ви е енергия за старт на деня, а и вече има достатъчно проучвания, които документират, че закусващите сутрин не страдат от наднормено тегло и ядат по-малко количество храна.  

 

Разделете храненето си на 5. Между 3-те основни хранения добавете две закуски – хапване на плод.

 

При изпитване на глад, първо изпийте чаша вода или билков чай. Много често бъркаме глада с жаждата.

 

Заменете високалоричните напитки с нискокалоричния им еквивалент. Вместо сладко безалкохолно, защо не се спрете на чаша газирана вода с резенче зелен лимон? Не забравяйте, че алкохолът е висококалоричен. Едно голямо питие може да се равнява на вечерното ви меню.  

 

Тренирайте

 

Минимумът физическа дейност, която трябва да извършва един възрастен между 19 и 64 години, е да се занимава три пъти в седмицата по 50 минути с умерени аеробни движения. Дори само разходната е достатъчна. Но колко от нас се движат днес по-толкова през седмицата?!

 

Още "нискокалорични" новини може да намерите в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия