Наскоро направено проучване показва, че голяма част от тийнейджърите са употребявали алкохол и наркотици до достигане на зряла възраст, съобщи Ройтерс. А именно в юношеските години се зараждат зависимостите.

 

В изследването участвали над 10 000 тийнейджъри от Америка между 13 и 18-годишна възраст, които били наблюдавани в период от 3 години.

 

 

Четирима от всеки петима тийнейджъри са опитвали алкохол, като 15% от младежите до 18-годишна възраст, вече имат няколко напивания зад гърба си. На същата възраст цели 16% от тийнейджърите редовно злоупотребяват с наркотици.

 

Близо 18% от младежите над 18 години са застрашени да злоупотребяват със спиртните напитки до края на живота си. 11% пък ще имат проблеми с наркотиците, докато са живи. Тези данни карат учените да смятат, че тези хора са започнали да пият и да се дрогират на по-ранна възраст.

 

Колкото по-рано тийнейджърите започват да употребяват алкохол и наркотици, толкова по-рано ще се пристрастят към тях. Спешно трябва да бъдат взети мерки, за да се предотврати злоупотребата с упойващи вещества сред тийнейджърите.

 

(БТА)

Автор: Ралица Солакова