Хората, които си похапват шоколад, са по-слаби от въздържателите

2012-03-27 15:01:00
Хората, които си похапват шоколад, са по-слаби от въздържателите
Снимка: sxc.hu

Хората, които обичат да си похапват шоколад 2-3 пъти в седмицата, са по-слаби в сравнение с тези, които избягват това изкушение, съобщи Ройтерс.

 

Това, разбира се, не значи, че ако консумирате шоколад постоянно ще отслабнете. Здравословният ефект на лакомството се дължи на антиоксидантите, които се намират в него. Те свалят холестерола и кръвното налягане.

 

Хората са решили, че като шоколадът е калоричен, той е и вреден, а това не е вярно.

 

Учените направили проучване, в което взели участие 1 000 здрави мъже и жени между 20 и 85-годишна възраст, които отговорили на поредица от въпроси. Повечето от тях си хапвали шоколад 2-3 пъти в седмицата. Техният индекс на телесна маса бил 28, което е над нормата, но е в графата на затлъстелите.

 

 

Хората, които обичат да похапват шоколад, приемат повече калории от тези, които се въздържат от това примамливо изкушение. Въпреки това първите имат по-ниско тегло – средно 3.2 кг. по-малко от въздържателите.

 

Има и други възможности за тези резултати. Доказано е, че по-бедните хора са по-пълни. Това се дължи, че си купуват нискокачествени храни, които водят до натрупване на излишни килограми и че водят труден живот, изпълнен със стрес. А всеки знае, че стресът води до напълняване. Също така бедните хора нямат пари да си купуват излишни храни като шоколад. Друг вариант, обясняващ резултатите е, че слабите хора си позволяват шоколад от време на време, за да наградят тежкия си режим на хранене, който имат.

 

Учените съветват хората да не прекаляват с консумацията на шоколад и ако решат да си хапнат, да заменят друго хранене с него. Има различни шоколади, но най-полезен е черният, който съдържа най-голямо количество антиоксиданти.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия