Поредни обвинение към д-р Пиер Дюкан - създателят на протеиновата диета

Френската лекарска организация обвини д-р Пиер Дюкан, който стана известен с протеиновата си диета, съобщи АФП. Те искат от диетолога да се яви пред комисия по етика заради липса на умереност в своите

2012-03-27 11:52:00
Поредни обвинение към д-р Пиер Дюкан - създателят на протеиновата диета
Снимка: sxc.hu

Френската лекарска организация обвини д-р Пиер Дюкан, който стана известен с протеиновата си диета, съобщи АФП. Те искат от диетолога да се яви пред комисия по етика заради липса на умереност в своите изказвания. Според тях д-р Пиер Дюкан не обмислял въздействието си върху хората, когато давал интервюта и пишел книги за диетата си и че упражнявал лекарската си професия като вид търговия, което е нарушение на професионалния етически кодекс.

 

Диетологът вече е пенсионер, така че едно порицание може само да навреди на имиджа му. Преди 2 години три от книгите на д-р Пиер Дюкан бяха в челната десетка на най-продаваните заглавия.

 

В една от тях диетологът предложи да се въведе нова оценка на матурите за здравословно тегло, за да може подрастващите да не занемаряват външния си вид. Неговото предложение обаче бе прието като несъзнателна физическа дискриминация.

 

 

 

Протеиновата диета се основава основно на консумацията на протеини. В ударния период 5 дни се консумират само протеини, след това 5 дни се ядат протеини+зеленчуци и така се редуват дните, докато се постигне желаното тегло. След това има период на захранване, през който се консумират 2 филии пълнозърнест хляб дневно, 40 гр. кашкавал/сирене, един плод. Два пъти седмично човек може да си позволи да вечеря, каквото поиска и два пъти в седмицата трябва да консумира нишестени продукти. Периодът на захранване зависи от това колко килограми е свалил човек – той продължава по 10 дни за 1кг.

 

Според лекарите протеиновата диета е опасна и може да доведе до проблеми с бъбреците и ставите.

 

През 2011 година д-р Пиер Дюкан изгуби делото за клевета срещу лекар, който обяви диетата му за изключително опасна и вредна за човешкото здраве.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
GreenFairy
преди 12 години

Оправете си заглавието.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия