Спете повече, ако не искате да сте дебели

Ако не искате да трупате излишни килограми и да имате проблеми със здравето, спете поне 7-8 часа всяка нощ. Недоспиването води до повишаване на апетита и колкото по-малко сън си осигурявате, толкова п

2012-03-19 12:45:00
Спете повече, ако не искате да сте дебели
Снимка: Reuters

Ако не искате да трупате излишни килограми и да имате проблеми със здравето, спете поне 7-8 часа всяка нощ. Недоспиването води до повишаване на апетита и колкото по-малко сън си осигурявате, толкова повече излишни килограми ще трупате.

 

Ако спите само 2/3 от нужното количество сън за една нощ, то вие ежедневно ще приемате 550 калории отгоре. И така, без да се усетите седмица по-късно ще тежите половин килограм повече, а след месец ще имате 2 излишни килограма.

 

След направени редица проучвания, учените установили, че хората, които спят поне 7-8 часа приемат около 145 калории по-малко от обикновено.

 

Някои хора се заблуждават, смятайки, че като спят по-малко, ще се движат повече и по този начин ще горят повече. Е, това не е вярно!

 

 

Когато човек се лишава от достатъчно сън се повишават нивата на хормона лептин, който регулира енергийния баланс на организма и се понижават нивата на грелина – хормон, който контролира апетита.

 

Колкото по-малко спи човек, толкова по-изморен е. В такива моменти той е склонен да прекали с консумацията на „забранени“ храни, само и само да повиши настроението си и да получи допълнителна енергия.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия