Навлизането в пубертета е неизменна част от живота на всеки човек. Най-общо казано това е периодът, през който детето пораства и се превръща в полово зрял възрастен индивид.

 

При различните хора този процес започва на различна възраст. Най-често пубертетът при момичетата започва между 9- и 15-годишна възраст и продължава няколко години. Под влияние на хормоните се формират т.нар. вторични полови белези. В тялото на момичетата настъпват редица промени. Вижте най-общо какви са те:

 

1. Гърдите започват да растат.

През пубертета гърдите на момичетата започват да се развиват. Този процес приключва по различно време, но най-често продължава до края на тийнейджърските години. Въпреки че до голяма степен размерът на гърдите е генетически предопределен, той зависи и от други фактори.

 

2. Ханшът се разширява.

Това е още една стъпка, която превръща момичето в жена. Разширяването на ханша се свързва с улесняването на раждането в бъдеще. Формирането на женски тип структура ни най-малко не бива да ви притеснява.

 

3. Появява се първата менструация.

Повечето момичета получават своята първа менструация на възраст между 11 и 14 години. Разбира се, това може да се случи и малко по-рано или пък по-късно. Счита се, че пределната възраст, до която трябва да се е появил менструалният цикъл, е 16 години. В началото менструациите са нередовни, но с годините започват да се нормализират.

 

4. Може да станете по-високи от момчетата.

Често момичетата съзряват по-бързо от момчетата, в резултат на което в един момент те започват да надрастват своите съученици. Това не бива да ви притеснява. Скоро момчетата не само ще ви настигнат, но вероятно и ще станат по-високи от вас.

 

 

5. Ще започнете да се потите повече.

С навлизането в пубертета ще започнете да се изпотявате повече. Поддържането на добра лична хигиена и използването на дезодоранти/рол-они/стикове/гелове против изпотяване ще ви помогнат да се справите с неприятната миризма подмищниците.

 

6. Ще се появи окосмяване.

Половото съзряване е незименно свързано  с появата на окосмяване по интимните зони и подмишниците. Ако ви пречи, можете да го махате, като за целта съществуват най-различни начини.

 

7. Кожата се омазнява.

С навлизането в пубертета много от момичетата се оплакват, че кожата им започва да се омазнява, започват да се появяват и пъпки. Използването на подходящи почистващи средства и редовната и старателна грижа за кожата ще ви помогнат да се справите с тези проблеми.

 

8. Появява се вагинално течение.

Появата на вагинално течение е напълно естествена. Неговата функция е да прочиства вагината и да предпазва репродуктивните органи от инфекции. Нормалното вагинално течение е прозрачно или с белезникав цвят, без миризма и не е съпроводено от парене и сърбеж. Промяната в цвета на течението, появата на неприятна миризма или дискомфортът могат да са признаци на инфекция. Консултацията с гинеколог в такива случаи е задължителна.

Автор: Илиана