„Цветна бременност” е широко използвано в последно време словосъчетание, което обаче не е медицински термин. Най-простичко и ясно това означава бременност, при която има наличие на менструация.

 

Въпреки че за повечето жени бременността непременно се свързва със спиране на цикъла, това невинаги е задължително. Макар и рядко, случва се да заченеш, но да продължаваш да имаш менструално кървене. В повечето случаи обаче то се отличава от нормалния цикъл - по-оскъдно е, с по-различен цвят и обикновено трае по-кратко.

 

 

Един от рисковете на изпадането в подобно състояние е това, че обикновено за бременността се разбира твърде късно и ако тя е била нежелана, вече няма какво да се направи по въпроса. Освен това жените в цветната бременност, които месеци наред не са си давали сметка, че носят бебе в утробата си, вероятно са консумирали алкохол, пушели са цигари и са приемали медикаменти, които не са препоръчителни по време на бременност и които могат да увредят детето.

 

Причините, поради които може да се получи цветна бременност, са най-различни и само специалист в областта може да прецени какъв е случая. Именно поради този факт консултациите с акушер-гинеколог са напълно задължителни, дори при най-малкото съмнение за наличието на бременност.

 

Имплантиране на оплодената яйцеклетка в матката, хормонални промени, извънматочна бременност, спонтанен аборт и проблеми с плацентата са сред причините, които могат да предизвикат кървене по време на бременност.

Автор: Илиана