Как да поддържаме теглото в норма?

Всички искаме да изглеждаме добре и да поддържаме тялото си в прекрасна форма. Как може да стане това?  Има няколко основни правила, благодарение на които теглото може да се поддържа в норма.Е

2012-02-25 17:17:00
Как да поддържаме теглото в норма?

Всички искаме да изглеждаме добре и да поддържаме тялото си в прекрасна форма. Как може да стане това?  Има няколко основни правила, благодарение на които теглото може да се поддържа в норма.

Едно от основните неща е да се храните с природни храни, а не с преработени от хранително-вкусовата промишленост - зеленчуци, месо, яйца, сирене, мляко, за които сте сигурни, че са оригинални и съдържат препоръчваните от БДС съставки.  Избягвайте всички  храни от типа за бързо хранене - като хамбургери, пържени картофи, различни сладки и бонбони. На децата пък не трябва да се дават чипсове, зрънчовци и кока-кола.

При всяко хранене напълвайте чинията си само веднъж. А размерът й трябва да намалява с времето. Младият човек се движи повече и неговият метаболизъм физиологично е настроен към образуване на повече топлина и към бърза подмяна на тъканите, т.е. към изграждането на мускули и кости. Затова той може да изяде храната от най-голямата чиния. Но с напредването на възрастта, човек се движи по-малко, обмяната му е забавена и образува по-малко топлина, така че той има нужда от храна, която се събира в средно малка чиния.

Необходимо е да се спазва правилото на хранителната пирамида.  В основата й са зеленчуците и плодовете, а на върха - сладкишите, сиренето, кашкавалът, маслото, които са изключително калорични. Човек трябва да консумира много от продуктите, които са в основата на пирамидата и  съвсем малко от тези на върха й.

Задължително всеки ден яжте по 4-5 броя плодове или зеленчуци - те раздуват в достатъчна степен стомаха и осигуряват ситост, а освен това съдържат витамини, влакини и други полезни за храносмилането вещества.

Яжте бавно - така ще има време, от една страна,  храната да раздуе стомаха и вие навреме да спрете да ядете, а от друга - част от хранителните  вещества да преминат в кръвта, да достигнат мозъка и да потиснат центъра на апетита. 

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
EinGutesKind
преди 12 години

Колко банално


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия