Повечето хора използват пластмасовите бутилки повече от веднъж, без да знаят, че тяхната повторна употреба може да доведе до освобождаване на химични съединения, които водят до ракови заболявания. В днешно време консумираме доста храни и напитки, които се продават в пластмасови бутилки и съдове. Оказа се, че тези съдове са опасни за здравето ни и могат да объркат действието на половите хормони. Опасността е в пъти по-голяма, когато използваме една пластмасова бутилка повторно.

 


Според голяма част от учените, употребата на тези бутилки е вредна както за човешкото здраве, така и за природата. За да се предпазите максимално, не употребявайте пластмасови предмети повече от веднъж.

 


До преди няколко години се смяташе, че повечето видове пластмасови бутилки са напълно безопасни и могат да се ползват няколко пъти, ако са добре измити с топла вода и подходящ препарат. Последните проучвания обаче показаха, че шишетата, направени от Lexan, отделят вещества, които са наистина опасни.

 


Храните и напитките, които се продават в пластмасови бутилки и съдове, съдържат големи количества Бисфенол А. Това е синтетично химично вещество, което пречи на хормоналната система. То се свързва с рак на матката и гърдата. Опасен е и за развитието при децата. Когато едно шише бъде измито по него се появяват невидими пукнатини, от които се отделя още повече от това вещество. Така с всяка следваща употреба бутилката става все по-опасно за здравето на човек.

 


Доста по-опасно е, когато едно шише бъде нагрято. Това го правят доста майки, които затоплят млякото на своите деца и го сипват в пластмасови съдове. Те не знаят, че това води до отделянето на вредни вещества и го правят несъзнателно.

 


Учените препоръчват на хората да използват само стъклени и картонени съдове. Пластмасовите наистина са вредни и неслучайно не се продават в доста градове в света.

Автор: Ралица Солакова