Храните, които затоплят човешкия организъм

2012-02-11 00:46:00
Храните, които затоплят човешкия организъм

Навън времето определено е доста студено и затова се нуждаем от храни, които могат да ни сгреят. Ако по-често консумирате следните храни, то организмът ви ще придобие сила и ще може да функционира по-ефективно, когато навън е студено.

 


Наблегнете на храните, които помагат за по-доброто функциониране на бъбреците. Най-голям ефект имат пълнозърнестите - елда, соя, просо, боб, ечемик. Също така включете в менюто си пащърнак, сладки картофи, моркови, тиква, ряпа. В цвеклото, водораслите и гъбите има доста пълноценни хранителни съставки.

 


Най-горещите подправки са пиперът, канелата, джинджифилът и карамфилът. Канелата основно се слага в сладкишите, но може да я използвате и в чая си или прясното си мляко. Карамфилът има антисептично действие, което придава свеж дъх и убива опасните бактерии. Пиперът и джинджифилът са чудесни подправки за почти всяко едно ястие.

 


Медът затопля доста бързо човешкото тяло. Той е естествен подсладител, който е подходящ за употреба при топлите напитки и освен това има противовъзпалителни действия. 

 


Бадемите и фъстъците са в състояние да сгреят организма за доста дълъг период от време. Семките от тиква, копър, сусам също дават топлина на тялото. Тях може да ги консумирате самостоятелно или да ги добавяте към някои ястия.

 


Не забравяйте да консумирате плодове и зеленчуци, за да имате силна имунна система и добро кръвообращение. Зимно време е препоръчително да ядете сготвени зеленчуци и то основно кореноплодни, защото тяхната термогенеза е доста по-добра.

 


Ако през зимата изядете един сладолед или изпиете една студена сода, то организмът ви ще изхаби доста енергия, за да успее да ги стопли, преди да ги смели. Това няма да ви хареса, когато навън температурите са ниски.

 


През студените зимни месеци човек по-често е гладен, защото студът изостря апетита. Но пролетта скоро ще бъде при нас и тогава всичко ще се нормализира.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия