Какво е цитонамазка и защо се прави?

2012-02-07 01:18:00
Какво е цитонамазка и защо се прави?

Всяко едно момиче, което е започнало да води полов живот, трябва да ходи поне веднъж годишно на гинеколог и да му се взима цитонамазка, за да се следи здравословното му състояние.

Второто по честота женско заболяване е ракът на маточната шийка. Годишно 500 000 жени го развиват, а 250 000 умират. Цитонамазката се прави с цел ранното откриване на изменени клетки, които да бъдат отстранени преди да се е развило заболяването. Пробата се взима от клетките, които се намират на повърхността на маточната шийка, и се разстила върху стъкло.

Получените резултати се делят на 5 групи - ПАП 1 и 2 е напълно нормален резултат, ПАП 3 е междинна и трябва да се направят още изследвания, а ПАП 4 и 5 показват, че има болестни изменения. В такива случай трябва да се направи биопсия, за да бъде потвърдена диагнозата.

Ако има наличие на изменени клетки, то гинекологът предписва лекарства, които могат да помогнат. Ако не се прави хирургическо лечение. Много е важно жените да се преглеждат редовно, за да отстраняват гинекологичните проблемите, докато не е станало късно.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия