Тесните дънки може да ви докарат гъбички

3 от 4 представителки на нежния пол са страдали поне веднъж от вагинална кандидоза. При 45% от дамите инфекцията се повтаря. Повечето гъбични инфекции се появяват заради прекомерното развитие на Candi

2012-02-04 00:11:00
Тесните дънки може да ви докарат гъбички

3 от 4 представителки на нежния пол са страдали поне веднъж от вагинална кандидоза. При 45% от дамите инфекцията се повтаря. Повечето гъбични инфекции се появяват заради прекомерното развитие на Candida albicans.

Знаете ли какво представляват гъбичките? Те са микроорганизми, които обитават влагалището. Тяхното количество е малко и техният растеж се потиска от Lactobacillus acidophilus. Гъбичките може да се появят след прием на антибиотик, бременност или хормонална терапия, стрес, диабет, локална алергия, месечен цикъл и тесни панталони.

Когато една жена приема антибиотици е препоръчително като превантивна мярка да пие и противогъбични хапчета. В противен случай е възможно да настъпи дисбаланс в микрофлората и да се наруши киселинния баланс.

По време на бременност естрогените в женския организъм достигат високи нива и се създават прекрасни условия за прекомерно развитие на Candida albicans, защото влияят на киселинния баланс във влагалището.

Една жена може да получи гъбички и в следствие на прекалено натоварено ежедневие, изпълнено със стресови ситуации.

Във влагалището има гликопен, което е захароподобно вещество. При дамите, които страдат от диабет, нивото му може да се повиши и по този начин да се появи гъбична инфекция.

Възможно е една жена да получи гъбички, ако добре до вагината си нещо, към което е алергична.

В средата на месечния цикъл нивото на естрогена се е повишило и има вероятност гъбичките да се развият и симптомите на инфекцията да се появят малко преди началото на следващата менструация.

Тесните панталони и синтетичните тъкани стягат и задържат влага, а влагата създава благоприятни условия за развитие на гъбички. Дамите трябва по-често да носят памучно бельо и да не носят прекалено тесни дънки или потни дрехи/бански. Препоръчително е рядко да си правят вагинални душове и да не използват постоянно тампони вместо дамски превръзки.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия