Навиците, които вредят на здравето ни

Хората са наясно с факта, че пиенето, пушенето и преяждането са вредни за здравето. Но повечето от тях нямат представа, че имат доста ежедневни навици, които оказват негативно влияние върху здравослов

2012-01-29 22:59:00
Навиците, които вредят на здравето ни

Хората са наясно с факта, че пиенето, пушенето и преяждането са вредни за здравето. Но повечето от тях нямат представа, че имат доста ежедневни навици, които оказват негативно влияние върху здравословното им състояние. Вижте кои са те и какво да направите, за да престане да вредите на себе си:

1. Да спим 8 часа - доста разпространено е, че човек трябва да спи по 8 часа всяка нощ. Но всъщност всеки организъм си има своите индивидуални нужни, на едни хора са им достатъчни 6 часа, а на други 8 часа са им малко. Човек сам трябва да разбере колко време му е нужно, за да си почине организмът му. За някои хора 15 минути следобедна дрямка се равнява на един час сън.
Има учени, които са на мнение, че нощното будене е вредно, но това може да се окаже и невярно. Все пак пещерните хора не са спали непробудни цяла нощ, иначе са рискували да бъдат изядени живи.

2. Седене в тоалетната - учени от Израел са на мнение, че съвременните тоалетни чинии са вредни за нашето здраве. Клякането е по-естествена позиция от сядането, защото по този начин се намалява рискът да имаме проблеми с червата. Хората, които имат такива здравословни проблеми, трябва да си сложат малко столче под краката и да се наведат леко напред, докато са на тоалетната чиния. По този начин тялото е в поза, която максимално се доближава до клекналата.

3. Ежедневно къпане - повечето хора прекаляваш с къпането. Доста е вредно да се взима горещ душ, съчетан с агресивни сапуни. Така кожата се лишава от нейните естествени мазнини, става суха и може да се инфектира. Ако вие сте свикнали да си взимате душ всеки ден и мисълта да го пропуснете ви притеснява, то поне се къпете с хладка вода и използвайте щадящи кожата душ-гелове.

4. Погрешно дишане - когато помолим някого да поеме дълбоко въздух, обикновено той издува гърдите си при вдишване. Когато сме малки ние дишаме с корема си, като по този начин използваме капацитета на белите си дробове. С напредване на възрастта и заради ниската физическа активност, започваме да дишаме с гръдния си кош. По този начин въздухът застоява в долната част на белите дробове, а там се намират най-топлите и влажни кръвоносни съдове, които са най-ефективна в обмена на кислорода. Хубаво е да променим начина си на дишане, като се стараем да поемам въздух, издувайки корема, като в същото време гърдите са в състояние на покой. След това трябва да стегнем мускулите на корема и да издишаме.
Хубаво е дишането ни да бъде ритмично - между 12 и 20 вдишвания за 60 секунди, като има и кратка пауза между тях.

5. Почивка, след като сме вечеряли - повечето хора обичат като се върнат от работа/училище да хапнат и да се излегнат на дивана. Но трябва да се постараят да забравят за този навик, защото е доста време. Когато човек се храни късно вечер или малко преди да заспи, то тялото преобразува храната в мазнини. Хубаво е
човек, когато вечеря, да се разходи за 20-30 минути.

6. Почистване - учени от Америка са направили проучване, в което са участвали 100 работещи мъже и жени. Те установили, че тези, които трябва да поддържат дома си чист имат по-високо кръвно налягане от останалите. Това е така, защото са подложени на стрес заради домашните си задължения. Възможно е продуктите, които използват за почистване, да доведат до развитие на астма.

7. Плакнене на зъбите, след измиване - когато човек изплакне зъбите си той отмива флуорида, който се съдържа в пастата, а той има подсилва зъбния емайл и предотвратява разрушаването на зъбите. Хубаво е човек да не пие течности поне 30 минути, след като си е измил зъбите. Също така е препоръчително четката да не се мокри, а директно да се постави паста за зъби, за да не се намали ефекта й.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
arsenalllbaby
преди 12 години

6. Почистване xaxaaxxa


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия