Закърнелите органи в човешкото тяло

2012-01-27 00:08:00
Закърнелите органи в човешкото тяло

В тялото на човек има както жизненоважни органи, така и такива, които са закърнели и напрактика ненужни. С течение на времето те са се смалили, тяхната сложност и важност са намалели, но въпреки това съществуват. Вижте трите от тях:

Мъдреците - преди на предците ни им са били нужни мъдреци, за да могат да смилят суровата и жилава храна. С течение на времето зъбите са намалили здравината си, освен мъдреците. Те се използват основно за дъвчене, но често не поникват или когато се появят, предизвикват доста проблеми със здравето, което налага тяхното отстраняване.

Опашка - човешката опашна кост е пример за атавизъм. Бозайниците я използват, за да балансират, когато имат нужда да се защитят или за да изразят някаква емоция. С течение на времето опашката изчезва при някои видове маймуни.
Опашната кост е изградена от срастването на 4 или 5, рядко 3-6 прешлена. Тя е силно изразена в ембрионалното ни развитие, но след това спира растежа си.

Апендикс - това е рудиментарен орган и представлява сляпозавършващо черво, което излиза от цекума, от който произхожда ембрионално. Намира се близо до свързването на тънкото с дебелото черво и е дълго 10 сантиметра.
Апендиксът е излишен при хората, но при животните служи за смилане на целулоза. Според някои лекари обаче при хората той подпомага имунната система. При хората понякога възниква възпаление на апендикса, който може да бъде смъртоносен и се налага лекарска намеса.

Зърната при мъжете - представителите на силния пол имат зърна заради ембрионалния си стадий на развитие, където все още не са се развили техните полови органи.

Настръхването - това е друг еволюционен белег, който е останал от нашите предци. То се получа заради действието на мускулните влакна, които се намират във фоликула на косъма. Преди настръхването е служело за защитна реакция на организма, когато има промяна в климата или наличие на врагове.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия