Отслабването може да ви убие

2012-01-26 01:36:00
Отслабването може да ви убие

В днешно време човек може да черпи информация за всичко. Жените най-често се интересуват от типично женски неща като диети, прически, мода, клюки и т.н. В интернет има доста сайтове, форуми и блогове, където представителките на нежния пол могат да прочета за някоя интересна диета, упражнения за стягане на тялото, разделно хранене и пр. Голяма част от диетата обаче са измамни, дават временен ефект, като после се възвръщат килограмите и това се отразява на здравето.

Отслабването може да бъде полезно и ефективно, ако се спазва здравословна диета и човек тренира. Вижте кои са най-големите и често срещани вреди от "фалшивите" диети:

1. Недохранване - когато човек е на строга диета, той лишава организма си от доста полезни вещества, които са важни за неговото правилно функциониране. Така тялото преминава в режим на гладуване и човек губи предимно мускулатура, отколкото мазнини. Когато човек не се храни достатъчно, той губи доста бързо килограми, усеща се отпаднал, понякога му се вие свят и му пада кръвното. Възможно е човек да страда от недохранване, но да няма никакви видими симптоми.

2. Увреждане на органи - за да функционира организмът ни нормално, той се нуждае от енергия, а тя се набавя чрез храната. Когато тялото няма необходимите вещества, той може да започне да си ги доставя, като използва мускулите, а това може да доведе до бъбречна или чернодробна недостатъчност, инфаркт или проблеми със сърцето.

3. Йо-йо ефект - когато човек приключи своята диета, често той се нахвърля на храни, които са му били забранени. Така дългите месеци гладуване и ефектът си отиват за няколко седмици. Тогава човек започва нова диета, отново отслабва, спира диетата, пак качва излишни килограми, често и отгоре и поредната диета и така влиза в един омагьосан кръг. Често такива хора започват да имат сериозни проблеми с килограмите, някои от тях се разболяват от затлъстяване.

4. Проблеми с костите - в доста диета приемът на калций е силно ограничен, а така организмът не получава нужното количество и се увеличава рискът от развитие на остеопороза или рахит. Костите стават доста крехки и лесно се чупят.

5. Умствено разстройство - хората, които постоянно са на някаква диета, могат да получат умствени разстройства. Те са постоянно гладни и постоянно се ограничават от любимите си храни, а това може да ги докара до дълбока депресия, анорексия или булимия.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Twilight_23
преди 12 години

да бе


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия