Опасно е за мъжете да се харесват

2012-01-26 01:03:00
Опасно е за мъжете да се харесват

Мъжете, които харесват външния си вид, имат високо самочувствие, но това може да бъде опасно за тяхното здраве. Група психолози направили изследване, в което взели участие 106 доброволци. Те трябвало да попълнят въпросници, чрез които да се определят техните личностни характеристики. Учените взели проби от слюнката на мъжете и жените, за да установят какви са нивата на хормона на стреса в нея.

Представителите на силния пол, които прекалено много се харесват, имат по-високи нива на кортизол, дори в моменти, когато са спокойни или релаксират. При дамите не е имало такива процеси.

Все още не е ясно защо мъжете-нарциси имат висока концентрация на кортизол. Може би, защото те се стараят да се доказват във всеки един момент и това ги изнервя на подсъзнателно ниво. Самовлюбените мъже трябва да имат предвид, че високите нива на кортизол водят до риск от инфаркт и повишено кръвно налягане.

Мъжете, които се харесват, често използват агресията като вид стратегия, когато се чувстват застрашени от друг мъж. Това води до излишни конфликти, напрежение и се отразява на тяхното здравословно състояние.

Най-добре е човек да се харесва, но да не прекалява. Тогава не вреди на здравето си, просто има здравословен нарцисизъм. Нещата определено излизат извън нормалните граници, когато човек се мисли за уникален, неповторим и недостижим. Такива хора могат да си докарат психически проблеми.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Glamour92
преди 12 години

wtf did I just read... ?!?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия