Великанът сред цитрусите - помелото

2012-01-11 22:06:00
Великанът сред цитрусите - помелото

Дървото с най-големите  цитрусови плодове е помелото. То произхожда от Азия, а най-едрите му екземпляри стигат до 8-10 кг.

Помелото се отглежда от китайците още отпреди 4000 години. То неслучайно е наричано ‘китайски грейпфрут’.  Плодът е горчив и затова  дълго време се яде само в Югоизточна Азия. Днес, обаче, той  се отглежда в Южна Япония, Индонезия, Израел, Виетнам, Тайланд, Индия и южната част на Китай.

В Азия предпочитат помелото горчиво, кисело и сочно. Европейците, обаче, създават нови сортове, които са по-сладки, но не толкова сочни - подобни на грейпфрута, но без да горчат. Ципите на помелото са дебели, затова те се почистват или пък от плода се изстисква сок.

У нас помелото е познато едва от няколко години.  В 100 гр от плода се съдържат 40 калории, големи количества витамин А,С, В1, В2, бета-каротин, калий, антиоксиданти, етерични масла, микроелементи, 0,7 г белтъчини и  9,1 въглехидрати.  Няма мазнини.

Плодът  намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и укрепва имунната и нервната система. Помелото се препоръчва  при диети за отслабване, тъй като има липолитичен фермент, който помага за усвояване и разграждане на белтъчините.  Кората на цитруса пък съдържа голямо количество биофлавоноиди, които са натурални имуностимуланти.

Специалистите твърдят, че помелото има тонизиращо действие при състояния на умора, то помага при болки в гърлото, стомашни болки и безсъние.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия